Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT ragina Izraelį atsisakyti naujakurių namų statybų

Jungtinės Tautos (JT) trečiadienį paragino Izraelį atsisakyti savo planų pastatyti tūkstančius naujų namų žydų najakuriams okupuotose palestiniečių teritorijose, ir perspėjo, kad tai gali galutinai sudaužyti taikos viltis.
Vakarų Europa priekaištauja Izraeliui dėl naujakurių gyvenviečių plėtros
Naujakurių gyvenvietė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JT lyderio Ban Ki-moono politikos vadovas taip pat perspėjo JT Saugumo Tarybą, kad Izraelis, „nedelsdamas“, privalo atnaujinti įšaldytų iš muitų ir mokesčių surenkamų pinigų pervedimą Palestiniečių savivaldai.

Apie savo patvirtintus planus pradėti naujakurių namų statybas okupuotoje Vakarų Kranto teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę, Izraelis dar garsiau prabilo po to, kai palestiniečiai lapkričio 29 dieną laimėjo balsavimą Jungtinėse Tautose dėl neprisijungusios valstybės stebėtojos statuso suteikimo.

JT generalinio sekretoriaus patarėjas politikos klausimais Jeffrey Feltmanas pritarė tarptautinėje bendruomenėje vyraujančiai nuomonei, kad šios Izraelio planuojamos statybos prieštarauja tarptautinės teisės nuostatoms.

„Įgyvendinti šie planai suduotų beveik mirtiną smūgį likusioms galimybėms pasiekti dviejų valstybių susitarimą“,  – sakė jis Saugumo Taryboje.

„Mes griežtai raginame Izraelio vyriausybę atkreipti dėmesį į tarptautinės bendruomenės raginimą atsisakyti šių planų“, – sakė J.Feltmanas.

Izraelis trečiadienį paskelbė apie konkursą vykdyti dar 1 tūkst. 48 naujakurių namų statybas Rytų Jeruzalėje ir Vakarų Krante, pranešė statybų ministerijos atstovas.

Planavimo komitetas patvirtino 2 tūkst. 610 naujų namų Rytų Jeruzalės priemiestyje esančiame naujakurių rajone statybų planus.

Per šią savaitę Izraelis pritarė 5 tūkst. 158 namų statyboms, iš kurių daugiau nei 80 procentų bus vykdoma Rytų Jeruzalėje, kurią palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės sostine.

JT pareigūnas taip pat pasmerkė Izraelio įšaldytą iš mokesčių ir muitų surinktų pinigų pervedimą prezidento Mahmudo Abbaso administracijai.

Šie veiksmai „pakerta Palestiniečių savivaldos vientisumą“ ir „kelia abejonių dėl to, kaip Izraelis laikosi“ tarptautinio protokolo dėl pinigų pervedimo, sakė J.Feltmanas.

Jis paragino Izraelį „persvarstyti savo sprendimą ir nedelsiant atnaujinti lėšų pervedimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius