TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT ragina Sakartvelo valdančiąją partiją atšaukti „užsienio agentų“ įstatymo projektą

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas ketvirtadienį paragino Sakartvelo valdančiąją partiją atšaukti parlamente svarstomą prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymą.
Salvatore Di Nolfi / AP
Salvatore Di Nolfi / AP

Jo pareiškimas paskelbtas praėjus dienai po to, kai įstatymo projektas 83 balsais prieš 23 buvo priimtas per antrąjį svarstymą parlamente, o trečiadienį policijos pareigūnai demonstrantus išvaikė ašarinėmis dujomis, vandens patrankomis ir guminėmis kulkomis, sumušdami ir sulaikydami daug žmonių.

Jei įstatymas bus priimtas, visos nepriklausomos NVO ir žiniasklaidos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio, turės užsiregistruoti kaip „organizacija, veikianti pagal užsienio valstybės interesus“.

„Raginu Sakartvelo valdžios institucijas atšaukti šį įstatymo projektą ir pradėti dialogą, įskaitant dialogą su pilietine visuomene ir žiniasklaidos organizacijomis“, – sakė jis.

„NVO ir žiniasklaidos priemonių, gaunančių finansavimą iš užsienio, įvardijimas „organizacijomis, veikiančiomis užsienio jėgos interesais“ kelia rimtą grėsmę teisei į saviraiškos ir asociacijų laisvę“, – pridūrė V. Turkas.

Nuo balandžio 9 dienos, kai valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ vėl ėmėsi planų priimti įstatymą, kuris, anot kritikų, primena Rusijos teisės aktus, naudojamus Kremliaus oponentams nutildyti, Kaukazo regiono valstybę apėmė masiniai antivyriausybiniai protestai.

V. Turkas sakė, kad jam kelia susirūpinimą pranešimai apie jėgos panaudojimą prieš protestuotojus ir jų sulaikymą, ir paragino ištirti šiuos incidentus.

Jis pridūrė, kad savavališkai sulaikyti asmenys, pasinaudoję saviraiškos ir taikių susirinkimų laisve, turi būti nedelsiant paleisti, o jiems pateikti kaltinimai panaikinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius