Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 06 /21:22

JT Saugumo Taryba griežtai pasmerkė Šiaurės Korėją

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba trečiadienį sutarė rengti naujas priemones prieš Šiaurės Korėją, kurioje atliktas ketvirtas branduolinis bandymas.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15 narių Saugumo Taryba, kurioje yra ir Kinija, Pchenjano sąjungininkė, „griežtai smerkia“ Šiaurės Korėją, atlikusią branduolinį bandymą, kuris apibūdintas kaip „aiški grėsmė tarptautinei taikai ir saugumui“.

Šiaurės Korėja trečiadienį pareiškė sėkmingai įvykdžiusi pirmąjį savo vandenilinės bombos bandymą, kuris, jeigu ši informacija bus patvirtinta, žymėtų stulbinamą pažangą Pchenjano branduolinio ginklavimosi programoje.

Šis iš anksto neskelbtas bandymas buvo įvykdytas Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno asmeniniu įsakymu, likus dviem dienoms iki jo gimtadienio.

Perspėjo apie padarinius

Netikėtai Šiaurės Korėjoje atliktas branduolinis bandymas „turės turėti padarinių“ šiai atsiskyrėliškai šaliai, pareiškė JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris, taip telefonu sutaręs su savo kolega Pietų Korėjos gynybos ministru.

„Sekretorius Carteris patvirtino tvirtą Jungtinių Valstijų įsipareigojimą Pietų Korėjos gynybai bei (pasakė), kad šis įsipareigojimas apima visas išplėstines Jungtinių Valstijų turimas atgrasymo priemones“, – sakoma Pentagono pranešime apie A.Carterio pokalbį su Pietų Korėjos gynybos ministru Han Min-koo.

Šiaurės Korėja trečiadienį pareiškė sėkmingai įvykdžiusi pirmąjį savo vandenilinės bombos bandymą

„Carteris ir Hanas sutarė, kad Šiaurės Korėjos provokacijos turi turėti padarinių“, – pažymima pranešime, bet daugiau nedetalizuojama.

A.Carteris lapkritį lankėsi Seule bei Demilitarizuotoje zonoje (DMZ) tarp abiejų Korėjų. Tada jis susitiko su Han Min-koo ir pakartojo, kad Jungtinės Valstijos visada rėmė, remia ir rems Pietų Korėją.

Piety Korėjoje dislokuota apie 28 500 JAV karių; abiejų šalių kariškiai palaiko glaudžius ryšius.

Abiejų šalių gynybos ministrai „pažadėjo, kad abi pusės koordinuos atitinkamą aljanso atsaką į šias provokacijas“.

„Sekretorius Carteris ir ministras Hanas susitarė, kad bet koks tokio pobūdžio bandymas yra nepriimtina ir neatsakinga provokacija, taip pat yra skandalingas tarptautinės teisės pažeidimas bei grėsmė taikai ir stabilumui Korėjos pusiasalyje bei visame Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – nurodoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius