Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT Saugumo Taryba nurodė baigti stebėtojų misiją Sirijoje

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį nurodė atšaukti stebėtojus iš Sirijos, o Rusija paragino nustatyti tarptautinį terminą, iki kurio Damasko vyriausybė ir opozicijos pajėgus turi nutraukti kruviną konfliktą.
Sirijos laisvosios armijos kovotojai šaudo į Sirijos armijos naikintuvus.
Sirijoje nurodyta baigti stebėtojų misiją. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15 narių turinti Saugumo Taryba nutarė, kad JT Priežiūros misija Sirijoje (UNSMIS) turėtų būti baigta, kai jos mandatas pasibaigs sekmadienio vidurnaktį.

JT balandį pasiuntė į Siriją 300 neginkluotų karinių stebėtojų, tačiau jų patruliavimas buvo sustabdytas birželį dėl suintensyvėjusio smurto, o šios misijos pajėgos buvo sumažintos.

„Sąlygos UNSMIS pratęsimui nebuvo išpildytos“, – Prancūzijos ambasadorius prie JT Gerardas Araud sakė po Tarybos posėdžio, kuriame buvo aptartas Sirijos konfliktas.

„Misija bus užbaigta sekmadienio vidurnaktį“, – JT taikdariškų operacijų pareigūnas Edmondas Muletas sakė žurnalistams, pridūręs, kad 101 Sirijoje likęs stebėtojas ir 72 civiliai darbuotojai išvyks iš tos šalies iki penktadienio ateinančią savaitę.

Saugumo Taryba pritarė JT vadovo Ban Ki-moono planams palikti politinių ryšių biurą Damaske, kuris teiktų pagalbą JT ir Arabų Lygos pasiuntinio Kofi Annano pareigas perimsiančiam pareigūnui.

Ban Ki-moonas tebeveda derybas su buvusiu Alžyro užsienio reikalų ministru Lakhdaru Brahimi, kad šis pakeistų K.Annaną, nurodė diplomatai ir pareigūnai.

Saugumo Taryba praeitą mėnesį pareiškė, kad UNSMIS galėtų būti pratęsta tik tuo atveju, jeigu smurto lygis Sirijoje sumažėtų, Tačiau susirėmimai ten dar labiau suintensyvėjo, o Sirijos aktyvistai teigia, kad per pastaruosius 17 mėnesių šalyje žuvo daugiau nei 23 tūkst. žmonių.

JT duomenimis, šis konfliktas nusinešė per 18 tūkst. žmonių gyvybių.

Ban Ki-moonas nori palikti politinį biurą Sirijoje, net jeigu būtų išvesti stebėtojai.

E.Muletas nurodė, kad šiame biure dirbtų 20-30 žmonių, tarp kurių būtų politikos, humanitarinių reikalų ir karinių ekspertų.

Jis pridūrė, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas pritarė JT biuro įkūrimui.

Tuo tarpu Rusija, kuri kartu su Kinija blokavo tris JT rezoliucijas dėl padėties Sirijoje, paragino tarptautines galybes nustatyti Damasko vyriausybei ir opozicijos pajėgoms galutinį terminą, iki kurio turi būti nutrauktas konfliktas ir būtų paskirti derybininkai.

Rusijos pasiuntinys prie JT Vitalijus Čiurkinas pareiškė, kad UNSMIS turėtų būti pratęsta.

„Manome, kad Tarybos nariai, kurie tvirtino, jog UNSMIS negali būti tęsiama, iš tiesų nedemonstruoja pasiryžimo nutraukti susirėmimus“, – jis sakė žurnalistams.

Rusišką šio teksto versiją galite perskaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius