-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JT Saugumo Taryba ragina nedelsiant skelbti paliaubas Gazos Ruože

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį paragino nedelsiant ir be jokių išankstinių sąlygų paskelbti humanitarines paliaubas Gazos Ruože, kad būtų galima civiliams gyventojams pristatyti būtiną pagalbą.
Gazos ruožas
Gazos ruožas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15 narių turinti Saugumo Taryba pareiškimą, kuriame Izraelis ir palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ raginami skubiai susitarti dėl paliaubų, paskelbė netrukus po vidurnakčio.

Taryba išreiškė „tvirtą paramą skubioms ir besąlyginėms paliauboms“ ir paragino visas konflikto puses sutikti su ugnies nutraukimu ir jo laikytis.

Taryba taip pat išreiškė „gilų susirūpinimą dėl krizės Gazoje blogėjančia situacija ir dėl civilių žmonių žūties bei kitų aukų“.

Nuo Izraelio karinės operacijos pradžios per susirėmimus jau žuvo daugiau nei 1 030 palestiniečių ir 43 žydų kariai.

Palestiniečių atstovas prie JT Riyadas Mansouras išreiškė didžiulį nusivylimą šiuo Saugumo tarybos pareiškimu, teigdamas, kad tai nėra oficiali rezoliucija, kurioje būtų reikalaujama, jog Izraelis išvestų savo pajėgas iš Gazos Ruožo.

„Jiems derėjo gerokai anksčiau priimti rezoliuciją, smerkiančią šią agresiją, ir pareikalauti ją nedelsiant nutraukti“, – sakė R.Mansouras po Saugumo Tarybos susitikimo.

„Šia prasme esame nusivylę“, – sakė jis ir pridūrė, kad palestiniečiai toliau spaus Saugumo Tarybą priimti teisiškai įpareigojančią rezoliuciją.

Abi konflikto pusės šeštadienį 12-ai valandų buvo nutraukusios ugnį, kad Gazos medikai galėtų iš po nuolaužų ištraukti žuvusiųjų kūnus.

Į skubų posėdį Taryba susirinko po to, kai Izraelis ir „Hamas“ nepaisė raginimų paskelbti paliaubas, o žydų valstybės pajėgos, atsakydamos į palestiniečių kovotojų raketų atakas, sekmadienį apšaudė Gazą artilerijos ugnimi.

Abi konflikto pusės šeštadienį 12-ai valandų buvo nutraukusios ugnį, kad Gazos medikai galėtų iš po nuolaužų ištraukti žuvusiųjų kūnus.

Saugumo Taryba savo pareiškime pažymėjo, kad „turi būti gerbiami ir saugomi civilinės ir humanitarinės paskirties objektai“. Praėjusią savaitę didžiulę pasipiktinimo bangą sukėlė Izraelio ataka prieš JT administruojamą mokyklą Gazoje, nusinešusi 15 gyvybių.

Taryba taip pat paragino Izraelį ir palestiniečius pamėginti susitarti dėl paliaubų vadovaujantis anksčiau Egipto pateikta iniciatyva ir pagyrė JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry pastangas tarpininkauti siekiant susitarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius