Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 14 /20:43

JT Saugumo Taryba nepritarė Rusijos siūlymui pasmerkti smūgius Sirijoje, JAV pasirengusios smogti dar kartą

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba šeštadienį Rusijos prašymu susirinko aptarti JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos karinių smūgių Sirijoje, surengtų reaguojant į numanomą cheminę ataką. Vis dėlto JT Saugumo Taryba nepritarė Rusijos siūlymui pasmerkti smūgius Sirijoje.
JT Saugumo Taryba
JT Saugumo Taryba / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Kreipdamasis į Tarybą JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas paragino šalis laikytis tarptautinės teisės.

Rusija išplatino rezoliucijos projektą, kuriame raginama pasmerkti raketinių smūgių „agresiją“ prieš Siriją, bet Britanijos ambasadorė sakė, kad šie smūgiai, suduoti siekiant palengvinti žmonių kančias Sirijoje, buvo „ir teisingi, ir teisėti“.

Per šeštadienį paryčiais įvykdytą operaciją buvo smogta trims taikiniams: mokslinių tyrimų kompleksui Damasko apylinkėse, cheminių ginklų sandėliui vakariniame Chomso mieste ir trečiam taikiniui, kuriame buvo vadavietė ir cheminės ginkluotės įrangos sandėlis, pranešė JAV kariškiai.

JAV, Britanija ir Prancūzija karinių veiksmų ėmėsi reaguodamos į įtariamą cheminę ataką Sirijos sukilėlių kontroliuotame Dumos mieste. Per tą incidentą praėjusį savaitgalį žuvo mažiausiai 40 žmonių.

A.Guterresas Saugumo Tarybai pasakė: „Šiuo kritišku momentu raginu visas valstybes nares veikti pagal Jungtinių Tautų chartiją ir tarptautinę teisę, įskaitant normas prieš cheminius ginklus.“

Britanijos ambasadorė JT Karen Pierce teisino karinius veiksmus prieš Siriją ir sakė, kad buvo „ir teisinga, ir teisėta“ surengti smūgius siekiant palengvinti žmonių kančias.

JAV, Britanija ir Prancūzija argumentavo, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos pažeisdamos tarptautinę teisę daug kartų panaudojo nuodingas dujas.

A.Guterresas pakartojo savo raginimą atlikti tyrimą cheminių atakų kaltininkams nustatyti. Rusija anksčiau šią savaitę vetavo JAV pasiūlymą sukurti tokį mechanizmą.

JAV pasirengusios suduoti dar vieną smūgį

Tuo metu JAV ambasadorė Nikki Haley Jungtinėse Tautose pareiškė, kad JAV pasirengusios suduoti naujus smūgius, jei Sirija kada nors vėl panaudos cheminį ginklą. JAV teigė, kad anksčiau kalbėjosi su prezidentu Donaldu Trumpu apie karinį atsaką į numanomą cheminę ataką, esą prieš savaitę įvykdytą viename šalia Damasko esančiame sukilėlių kontroliuotame mieste.

„Šįryt kalbėjausi su prezidentu, ir jis pasakė: „Jeigu Sirijos režimas vėl panaudos šias nuodingas dujas, Jungtinės Valstijos pasiruošusios iššauti (locked and loaded)“, – sakė N.Haley.

Kai mūsų prezidentas nubrėžia raudoną liniją, mūsų prezidentas priverčia laikytis raudonos linijos, – pridūrė ji.

„Kai mūsų prezidentas nubrėžia raudoną liniją, mūsų prezidentas priverčia laikytis raudonos linijos“, – pridūrė ji.

Pasak jos, Rusija vykdė „dezinformacijos kampaniją“. Vis dėlto ji pabrėžė, kad cheminės atakos Dumos mieste aukos nėra „melagingos naujienos“.

„Diplomatijai mes davėme šansą po šanso, tačiau Rusija Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje blokavo veiksmus dėl Sirijos cheminio ginklo šešis kartus“, – toliau tęsė JAV ambasadorė.

„Mes negalime būti su Rusija, kuri griauna tarptautines normas, kurių mes laikomės“, – kalbėjo N.Harvey.

Ji pridūrė, kad JAV neleis Basharo al Assado režimui toliau naudoti cheminių ginklų „masinėms žudynėms“.

„Rusijos veto teisė buvo panaudota kaip žalia šviesa al Assadui panaudoti cheminius ginklus“, – teigė ji.

„Mūsų strategija Sirijoje nepasikeitė, tačiau mes priversti imtis veiksmų dėl cheminių ginklų naudojimo“, – kalbėjo ambasadorė.

Rusijos atsakas

Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebezia pareiškė, kad Rusija „kaip tik galėdama smerkia“ karinius veiksmus Sirijoje. „JAV kursto teroristus, dabartinė situacija yra destrukcinė“, – pareiškė jis.

Pasak ambasadoriaus, JAV ir jos sąjungininkai esą toliau demonstruoja akivaizdų tarptautinės teisės ignoravimą.

Jo teigimu, „gėdinga, kad JAV konstitucija buvo cituojama, bandant pagrįsti karinius veiksmus Rusijoje“.

„Įdomu tai, kad Jungtinė Karalystė ir Prancūzija pagalvos tik tuomet, kai supras, kad jie pažeidė tarptautinę teisę, sekdami JAV konstitucija“, – pareiškė Rusijos ambasadorius JT.

NATO išreiškė paramą

Nato generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Aljansas „išreiškia visišką paramą“ dėl karinių veiksmų Sirijoje.

Kalbėdamas Briuselyje, jis teigė, kad NATO „griežtai smerkia pakartotinį Sirijos režimo cheminių ginklų panaudojimą“. Pasak jo, Sirijos žmonėms, visų mūsų kolektyviniams saugumui keliamas pavojus, todėl reikia, kad būtų prisiimta atsakomybė.

JT Saugumo Taryba nepritarė Rusijos siūlymui pasmerkti smūgius Sirijoje

Rusija šeštadienį nesugebėjo įtikinti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pasmerkti JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos suduotų karinių smūgių Sirijoje, reaguojant į numanomą cheminę ataką.

Už Rusijos parengtą rezoliuciją balsavo tik trys šalys. Aštuonios balsavo prieš šį dokumentą, o keturios susilaikė.

Kad 15 narių turinti Saugumo Taryba priimtų rezoliucijos projektą, reikėjo devynių balsų. Dokumentas negali būti priimtas, jeigu veto pareiškia kuri nors iš penkių nuolatinių Tarybos narių – Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija arba Jungtinės Valstijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius