-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 30 /07:10

JT Saugumo Taryba vienbalsiai pasmerkė Šiaurės Korėjos raketos bandymą

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba antradienį vienbalsiai pasmerkė Šiaurės Korėjos įvykdytą naujausią balistinės raketos bandymą ir pareikalavo, kad Pchenjanas sustabdytų savo ginklavimosi programą, kai jo paleista raketa praskriejo virš Japonijos ir nukrito Ramiajame vandenyne.
Karinis paradas Šiaurės Korėjoje
Karinis paradas Šiaurės Korėjoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po naujausios Kim Jong Uno režimo provokacijos 15 narių turinti Saugumo Taryba demonstravo vienybę: pareiškimą, smerkiantį Pchenjano veiksmus, sutiko pasirašyti netgi Kinija ir Rusija.

JAV parengtame pareiškime pažymima, kad naujausias bandymas prieštarauja kelioms ankstesnėms Saugumo Tarybos rezoliucijoms, bet kol kas jokių naujų arba griežtesnių priemonių prieš Šiaurės Korėją nebus imtasi.

Vis dėlto diplomatiniai šaltiniai sakė naujienų agentūrai AFP, kad šio organo narių greita reakcija pabrėžia ryžtą išlikti vieningoms.

„Saugumo Taryba pabrėžia, kad šie KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) veiksmai kelia grėsmę ne vien regionui, bet visoms JT narėms“, – sakoma pranešime, paskelbtame po derybų už uždarų durų, vykusių JT būstinėje.

„Saugumo Taryba reiškia didžiulį susirūpinimą, kad KLDR šiuo paleidimu virš Japonijos, taip pat savo pastarojo meto veiksmais ir viešais pareišimais sąmoningai kenkia taikai ir stabilumui regione“, – pabrėžiama dokumente.

JT Saugumo Taryba jau šešis kartus skelbė sankcijas Šiaurės Korėjai, bet šiomis priemonėmis nesugebėta sutramdyti Kim Jong Uno užmojų tęsti branduolinių ginklų ir raketų programas. Naujausiame dokumente Taryba reikalauja, kad Pchenjanas laikytųsi visų anksčiau paskelbtų JT rezoliucijų.

Taigi, Šiaurės Korėja turi „visiškai, įrodomai ir negrįžtamai atsisakyti visų branduolinių ginklų ir esamų branduolinių programų bei nedelsiant nutraukti visą susijusią veiklą“.

Pchenjanas privalo „nevykdyti jokių tolesnių branduolinių bandymų arba provokacijų ir visiškai, įrodomai ir negrįžtamai atsisakyti bet kokių kitų turimų masinio naikinimo ginklų.“

Be to, Saugumo Taryba „sveikina Tarybos narių ir kitų valstybių pastangas dialogu skatinti taikų ir išsamų sprendinį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius