Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT Saugumo Taryba žada sankcijų Šiaurės Korėjai už naują raketos bandymą

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba griežtai pasmerkė Šiaurės Korėjos įvykdytą naujausią balistinės raketos bandymą ir pažadėjo imtis griežtų priemonių, įskaitant naujas sankcijas, kad sužlugdytų Pchenjano branduolinio ginklavimosi programą.
Šiaurės Korėja atlieka balistinės raketos bandymą
Šiaurės Korėja atlieka balistinės raketos bandymą / „Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėja, siekianti pasigaminti raketų, pajėgių smogti branduoliniais užtaisais taikiniams JAV žemyninėje dalyje, sekmadienį išbandė raketą, atrodo, galinčią nuskrieti toliausiai iš Pchenjano turimų.

Pchenjanas pareiškė, kad naujoji raketa „Hwasong 12“ yra pajėgi nešti „sunkiąją branduolinę kovinę galvutę“.

Pirmadienį JT Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė pareiškimą, kurį palaikė netgi Šiaurės Korėjos pagrindinė sąjungininkė Kiniją. Dokumente žadama nubausti Pchenjaną už „itin destabilizuojantį elgesį“ ir reikalaujama sustabdyti bet kokius tolesnius branduolinius ir raketų bandymus.

Pchenjanas pernai susprogdino du atominius užtaisus ir paspartino balistinių raketų bandymų programą, nors Jungtinės Tautos jau ne kartą yra skelbusios griežtas sankcijas, turinčias atimti iš šios šalies lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) galimybę gauti tvirtosios valiutos, reikalingos ambicingai ginklavimosi programai finansuoti.

„Dar yra likę daug sankcijų, kurias galime pradėti vykdyti – susijusių su nafta, energetika, jų jūrine laivyba, eksportu“, – JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley sakė televizijai ABC.

„Galime imtis daugelio dalykų, kurių iki šiol nesiėmėme. Taigi, turime pasirinkimų“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikki Haley
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikki Haley

Jungtinės Valstijos veda derybas su pagrindine Pchenjano prekybos partnere Kinija dėl galimos naujas sankcijas numatančios rezoliucijos. Planuojama, kad antradienį apie 20 val. Grinvičo (23 val. Lietuvos) laiku JT Saugumo Taryba susirinks į posėdį už uždarų durų.

„Reikšminga pažanga“

Kim jong Unas asmeniškai stebėjo sekmadienį surengtą bandymą, nurodė valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA). Paskelbtose nuotraukose lyderis matomas angare apžiūrinėjanti raketą prieš startą.

Raketa buvo paleista neįprastai aukšta trajektorija ir nukrito Japonijos jūroje.

Pasak analitikų, iš šio bandymo parametrų galima spręsti, kad naujoji raketa gali nuskrieti apie 4,5 tūkst. km arba dar toliau.

J.Lewisas: „Tai didžiausio veikimo nuotolio raketa, kokią kada nors yra išbandžiusi Šiaurės Korėja.“

„Tai didžiausio veikimo nuotolio raketa, kokią kada nors yra išbandžiusi Šiaurės Korėja“, – naujienų agentūrai AFP sakė JAV Midlberio tarptautinių studijų instituto ekspertas Jeffrey Lewisas.

Autoritetingas tinklapis „38 North“ citavo aerokosminių technologijų inžinerijos specialistą Johną Schillingą sakiusį, kad Pchenjanas veikiausiai išbandė vidutinio nuotolio balistinę raketą, galinčią „patikimai smogti JAV Guamo bazei“ Ramiajame vandenyne, esančioje maždaug už 3,4 tūkst. km nuo Šiaurės Korėjos.

„Dar svarbiau, kad tai gali būti reikšminga pažanga kuriant tarpžemyninę balistinę raketą“, – pridūrė jis.

Šiaurės Korėja neslepia siekianti pasigaminti raketų, galinčių nešti branduolinius užtaisus ir smogti taikiniams JAV žemyninėje dalyje, nors JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo, kad to niekada nebus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas po susitikimo su S.Lavrovu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas po susitikimo su S.Lavrovu

KCNA citavo Kim Jong Uną, sakiusį, kad jo šalis niekada nepasiduos „itin absurdiškai“ JAV strategijai „bauginti karinėmis priemonėmis tik silpnas šalis ir valstybes, neturinčias branduolinių ginklų“.

„Jeigu JAV išdrįs imtis karinės provokacijos prieš KLDR (Šiaurės Korėją), esame pasiruošę jai pasipriešinti“, – sakoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius