-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JT: Šiaurės Korėja Sirijai tiekė medžiagas, reikalingas cheminių ginklų gamybai

Jungtinių Tautų (JT) ekspertai teigia, kad Šiaurės Korėja sugebėjo apeiti sankcijas ir Sirijos vyriausybei tiekė medžiagas, kurios galėjo būti panaudotos cheminių ginklų gamybai, praneša „The New York Times“.
Per cheminę ataką sužeisti sirai Rytų Gutoje
Per cheminę ataką sužeisti sirai Rytų Gutoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įrodymai, kad Pchenjanas tiekė medžiagas Damaskui, pasirodė po to, kai JAV ir kitos šalys apkaltino Sirijos vyriausybę vykdant cheminio ginklo atakas prieš savo piliečius.

Paskutinės atakos įvykdytos Rytų Gutos anklave. Įtariama, kad čia buvo panaudotos chloro dujos.

Anot JT tyrėjų ataskaitos, Šiaurės Korėja tiekė rūgščiai atsparias plyteles, vožtuvus ir termometrus.

Ataskaitoje rašoma, kad patalpose Sirijoje, kuriose gaminami cheminiai ginklai ir raketos, buvo pastebėti raketų technikai iš Šiaurės Korėjos.

Ataskaitoje pabrėžiamas potencialus bet kokios prekybos tarp Sirijos ir Šiaurės Korėjos pavojus. Tokia prekyba leidžia Damaskui toliau vykdyti cheminių ginklų programą, o Pchenjanas gauna pinigų branduolinių ginklų ir balistinių raketų tobulinimui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

Anot kol kas nepublikuotos, tačiau „The New York Times“ matytos atskaitos, 2012-2017 m. Siriją pasiekė mažiausiai 40 siuntų iš Šiaurės Korėjos.

Pchenjanas Damaskui siuntė draudžiamas balistinių raketų dalis ir medžiagas, kurias galima panaudoti tiek karo, tiek civiliniais tikslais.

Anot kol kas nepublikuotos, tačiau „The New York Times“ matytos atskaitos, 2012-2017 m. Siriją pasiekė mažiausiai 40 siuntų iš Šiaurės Korėjos.

Ataskaitos pakomentuoti nesutiko nei jos autoriai, nei JT Saugumo taryba.

Ataskaitą parašiusią komisiją sudaro aštuoni ekspertai iš skirtingų šalių, išmanantys skirtingas sritis, pavyzdžiui, masinio naikinimo ginklus, jūros transportą ar muitinės kontrolę.

2010-aisiais JT Saugumo taryba įpareigojo komisiją tirti galimus Šiaurės Korėjai skirtų sankcijų pažeidimus. Ekspertai savo tyrimų rezultatus pateikia kasmetinėje ataskaitoje.

Ataskaitą peržiūrėję ekspertai sakė, kad ji ne visiškai įrodo besitęsiantį bendradarbiavimą tarp Pchenjano ir Damasko cheminių ginklų srityje.

Tiesa, jie pridūrė, kad ataskaita suteikia daugiau detalių apie abiejų šalių pastangas apeiti sankcijas, skirtas sustabdyti jų karinę pažangą.

200 puslapių ilgio atskaita apima Šiaurės Korėjos ir Sirijos kompanijų sutarčių ir jūros krovinius lydinčių dokumentų kopijas.

Didelę dalį informacijos pateikė neįvardintos JT narės.

Patvirtintas karinis bendradarbiavimas atskleistų tarptautinių pastangų izoliuoti Šiaurės Korėją ir Siriją trūkumus.

Tai reikštų, kad nors abiems šalims yra skirtos griežtos sankcijos, o JAV ir kitų šalių žvalgybos jos atidžiai stebi, siuntos liko nepastebėtos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius