Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JT sveikina amnestijos Sirijoje „potencialą“

Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Sirijai Geiras Pedersenas sekmadienį sveikino Damasko paskelbtą visuotinę amnestiją tūkstančiams pagal kaltinimus terorizmu nuteistų sirų.
Sirijos vėliava
Sirijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas Basharas al Assadas per 11 metų trunkantį šalies pilietinį karą, prasidėjusį režimui ėmus brutaliai slopinti daugiausia taikius protestus, paskelbė kelias amnestijas. Tačiau žmogaus teisių gynėjai sako, kad vėliausia, balandį paskelbta amnestija yra išsamiausia.

G.Pedersenas po susitikimo Damaske su Sirijos užsienio reikalų ministru Faisalu Mekdadu reporteriams sakė, kad buvo „gan detaliai“ informuotas apie naująją amnestiją.

„Ši amnestija turi potencialo ir norime pažiūrėti, kaip ji plėtosis“, – sakė G.Pedersenas prieš Ženevoje planuojamą derybų dėl naujos konstitucijos Sirijai tęsinį.

Prezidento įsaku buvo paskelbta „bendra amnestija už teroristinius nusikaltimus, sirų įvykdytus“ iki 2022 metų balandžio 30-osios, išskyrus žmonių mirtį sukėlusius nusikaltimus.

Sirijos Teisingumo ministerija skelbia, kad jau paleista šimtai kalinių, o kariuomenės pareigūnas Ahmadas Touzanas šią savaitę šalies žiniasklaidai sakė, kad amnestija bus taikoma tūkstančiams žmonių, įskaitant ieškomus, bet nesulaikytus asmenis.

Sirijos karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodo, kad kol kas šalyje paleisti maždaug 1 142 kaliniai ir kad turi būti paleista dar šimtai.

Artimiausiomis dienomis Sirijos konflikto šalys Šveicarijoje turi surengti dar vieną 2019-aisiais prasidėjusių derybų dėl konstitucijos ratą.

Tikimasi, kad šios derybos gali sudaryti sąlygas platesniam politiniam procesui.

G.Pedersenas išreiškė viltį, kad „tai bus pozityvus susitikimas, galintis padėti mums žengti į priekį, kad pradėtume matyti... tam tikras pasitikėjimo skatinimo priemones“.

Viso Sirijos karo metu JT stengiasi skatinti politinio sprendimo paieškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius