-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JT tarpininkas: Kipro konfliktą „įmanoma išspręsti“

Šveicarijoje šią savaitę vykstančios derybos dėl dešimtmečius trunkančio Kipro padalijimo yra „geriausia proga“ išspręsti šį konfliktą, antradienį sakė Jungtinių Tautų tarpininkas.
JT
JT tarpininkas: Kipro konfliktą „įmanoma išspręsti“ / „Scanpix“ nuotr.

„Tai unikali galimybė, nes po visų šių padalijimo dešimtmečių įmanoma, įmanoma išspręsti, ir aš tikrai tikiuosi, kad būtent su tokia dvasia visi vyksta į šį susitikimą“, – Ženevoje žurnalistams sakė Espenas Barthas Eide.

Jis kalbėjo Kipro graikų ir turkų lyderiams vykstant į Šveicariją viršūnių susitikimui, kurio tikslas yra ilgai siektas taikos susitarimas padalytai salai.

Kipro graikų lyderis, prezidentas Nikas Anastasiadis ir Kipro turkų lyderis Mustafa Akinci JT vadovaujamas derybas dėl salos suvienijimo turi atnaujinti trečiadienį, Alpių slidinėjimo kurorte Krans Montanoje.

Iš pradžių susitikime dalyvaus vadinamųjų Kipro laiduotojų – Graikijos, Turkijos ir Didžiosios Britanijos – užsienio reikalų ministrai ir ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Federica Mogherini
Luko Balandžio / 15min nuotr./Federica Mogherini

Tačiau pozityvus rezultatas toli gražu nėra užtikrintas.

Ženevoje sausio mėnesį įvykusiose JT remtose taikos derybose nebuvo padaryta jokios pažangos ir pats E.B.Eide perspėjo, kad „lengva nebus ir sėkmės garantijų nėra“.

„Šis darbas vyksta ir tai sunkus darbas. Laukia ilgos dienos ir sunkus darbas“, – sakė jis.

Viduržemio jūros rytuose esantis Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkijos pajėgos, reaguodamos į Atėnų įkvėptą perversmą siekiant sąjungos su Graikija, įsiveržė į šiaurinį salos trečdalį.

Viduržemio jūros rytuose esantis Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkijos pajėgos, reaguodamos į Atėnų įkvėptą perversmą siekiant sąjungos su Graikija, įsiveržė į šiaurinį salos trečdalį.

Turkija Šiaurės Kipre laiko maždaug 35 tūkst. savo karių.

Kipro derybos į Šveicariją buvo perkeltos po to, kai pačioje saloje pasiekė aklavietę.

Pagrindinis šio derybų rato klausimas bus nauja saugumo tvarka po susitarimo, federaliniame Kipre. Sprendžiant šį klausimą dalyvaus laiduotojos, kurios pasilieka karinės intervencijos teisę.

Išsprendę saugumo klausimą, N.Anastasiadis, kuris vadovauja tarptautiniu mastu pripažįstamai salos vyriausybei, ir M.Akinci galėtų daryti nuolaidas kitais svarbiais klausimais.

Tačiau E.B.Eide perspėjo, kad abiejų šalių pozicijos šiuo klausimu tebėra „diametraliai priešingos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius