Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT teismas: Graikija pažeidė savo įsipareigojimus Makedonijai

Graikija pažeidė savo įsipareigojimus Makedonijai, užginčydama savo kaimynės siekį įstoti į NATO, pirmadienį nutarė aukščiausiasis Jungtinių Tautų (JT) teismas.
Graikijos vėliava
Graikijos vėliava / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr.

„Graikija, užginčijusi buvusios Jugoslavijos Makedonijos Respublikos priėmimą į NATO, pažeidė savo įsipareigojimus" pagal pereinamojo laikotarpio susitarimą, pasirašytą 1995 metų rugsėjį, nurodoma Hagoje veikiančio Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) pranešime spaudai.

Makedonija pateikė skundą TTT 2008 metų lapkritį, prašydama teisėjų įpareigoti Graikiją nebetrukdyti kaimyninės šalies narystei NATO arba „bet kokiose kitose tarptautinėse, daugiašalėse arba regioninėse organizacijose ir institucijose".

2008 metais Graikija blokavo NATO kvietimą Makedonijai tapti Aljanso nare, o dar po metų neleido Europos Sąjungai (ES) pradėti derybų su Skopje dėl narystės Bendrijoje, nors tokiam žingsniui pritarė Europos Komisija.

Atėnai tvirtina, kad kaimyninės šalies pavadinimas yra teritorinė pretenzija į Graikijos šiaurinę Makedonijos provinciją. Tuo tarpu Skopjė ginčija, jog sutikimas pakeisti Makedonijos pavadinimą prilygtų jos nacionalinio identiteto ir kalbos išsižadėjimui.

Makedonija buvo priimta į Jungtines Tautas 1993 metais, suteikus jai preliminarų pavadinimą – „Buvusi Jugoslavijos Respublika Makedonija".

Tačiau daugiau nei 120 šalių, įskaitant Rusiją ir JAV, šią Balkanų šalį oficialiai vadina Makedonijos Respublika.

Tačiau TTT pirmadienį nepateisino Makedonijos lūkesčių, nenutaręs, kad Graikiją būtina įspėti ateityje susilaikyti nuo pastangų blokuoti Skopjės narystę kitose tarptautinėse organizacijose.

1945 metais įkurtas TTT yra aukščiausias JT teisinis organas, sprendžiantis ginčus tarp šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius