-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JT teismas patvirtino nuosprendžius dviem Bosnijos serbams, nuteistiems dėl karo nusikaltimų

Jungtinių Tautų teismas karo nusikaltimams buvusioje Jugoslavijoje nagrinėti antradienį patvirtino apkaltinamąjį nuosprendį dviem pusbroliams Bosnijos serbams dėl žudymo, bet vienam jų po apeliacijos sušvelnino bausmę.
Milanas Lukičius ir Sredoje Lukičius
Milanas Lukičius ir Sredoje Lukičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apeliacinis teismas patvirtino nuosprendį įkalinti iki gyvos galvos Milaną Lukičių ir sumažino 30 metų laisvės atėmimo bausmę Sredojei Lukičiui iki 27 metų", – paskelbė teisėjas Mehmetas Guney.

Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolas 2009-ųjų liepą M.Lukičių ir jo pusbrolį S.Lukičių nuteisė už "šaltakraujiškas" ir "žiaurias" musulmonų žudynes per 1992-1995 metais vykusį Bosnijos karą.

Abu pusbroliai prašė apeliacinio teismo pakeisti nuosprendžius, bet kaltintojai reikalavo S.Lukičiui bausmę sugriežtinti.

2009-aisiais teismas nustatė, kad M.Lukičius buvo kaltas dėl mažiausiai 132 musulmonų mirties. Iš kitų jo nusikaltimų buvo minimas 119 žmonių sudeginimas, kai sukarintos grupuotės dviejose skirtinguose namuose, skirtingu laiku, uždarė šios žmones, o namus padegė. Tai įvyko 1992 metų birželį Višegrado apylinkėse Bosnijos rytuose.

Teismas atmetė kaltinimą S.Lukičiui, esą jis mušęs belaisvius Uzamnicos kareivinėse, kurios buvo paverstos į areštinę, ir trimis metais sumažino jo kalėjimo trukmę.

Milanas Lukčius buvo vienas asmenų, kurie suformavo grupuotę, vadintą "Baltaisiais ereliais" (Beli orlovi)  arba "Keršytojais" (Osvetnici). Ši grupė veikdavo kartu su policija ir kariniais daliniais, terorizavusiais musulmonų bendruomenes 1992-1994 metais. Jo pusbrolis prie šios grupės prisidėjo vėliau.

M.Lukičius iki 2005-ųjų slapstėsi Argentinoje, o S.Lukičius – Rusijoje. Abu jie buvo 10 labiausiai ieškomų serbų sąraše.

Argentina M.Lukičių Hagos teismui perdavė 2006-ųjų vasarį, o S.Lukčius pats pasidavė  Bosnijos serbų valdžiai 2005-ųjų rugsėjį ir buvo perkeltas į Hagą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius