-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: Ukrainos pareigūnai nerodo noro ištirti 2014 metų įvykius Odesoje

Ukrainos teisėsaugos institucijos nepadarė visko, kas būtina, kad užtikrintų neatidėliotiną, nepriklausomą ir nešališką tyrimą dėl 2014 metų gegužės 2 dienos įvykių Odesoje, nurodė Jungtinių Tautų Žmogaus teisių stebėjimo misija Ukrainoje.
odesa
odesa

„Misija su nerimu pažymi, kad pareigūnai nepadarė visko, kas būtina, kad užtikrintų neatidėliotiną, nepriklausomą ir nešališką nužudymų ir smurtinių mirčių, įvykusių per smurtą 2014 metų gegužės 2-ąją, tyrimą ir atitinkamą baudžiamąjį persekiojimą dėl šių veiksmų“, – sakoma misijos analizėje, kuri ketvirtadienį buvo pristatyta Odesoje.

JT konstatavo, kad praėjus penkeriems metams niekas nėra patrauktas atsakomybėn.

„Kai kurios baudžiamosios bylos, užregistruotos po šių tragiškų įvykių, įstrigo ikiteisminio tyrimo etapu, kitos – teisminio nagrinėjimo etapu.

Todėl galima daryti prielaidą, kad pareigūnai nėra iš tikrųjų suinteresuoti užtikrinti teisingumą aukoms ir patraukti kaltuosius atsakomybėn“, – sakoma analizėje.

Žmogaus teisių stebėjimo misija Ukrainoje išreiškė susirūpinimą, kad policijos atliktas susirėmimų miesto centre ir gaisro Profesinių sąjungų rūmuose tyrimas „gali neatitikti nepriklausomumo ir nešališkumo kriterijų, turint omenyje tvirtinimus apie galimas teisėsaugos organų sąsajas su šia byla“.

Be to, JT pažymi, kad susirėmimų miesto centre tyrimas atrodo selektyvus.

„Iš 29 asmenų, kuriems pateikti kaltinimai dėl minėtų susirėmimų, 28 yra federalizacijos šalininkai. Be to, praėjus penkeriems metams policija nenustatė konkrečių asmenų, atsakingų už gaisrą Profesinių sąjungų rūmuose“, – sakė misijos atstovas.

2014-ųjų gegužės 2-ąją Odesoje per neramumus žuvo 48 žmonės, o dar daugiau kaip 200 buvo sužeisti. Dauguma tragedijos aukų buvo padegtuose Profesinių sąjungų rūmuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Degantys rūmai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Degantys rūmai

Tyrimas nustatė, kad neramumai Odesoje buvo organizuoti ir tyčia suplanuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius