Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT vadovas įspėja pasaulį nepasiduoti „somnambuliškam ėjimui“ karo su Šiaurės Korėja link

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį perspėjo pasaulį dėl „somnambuliško ėjimo“ link karo su Šiaurės Korėja, ragindamas diplomatinėmis priemonėmis siekti, kad Korėjos pusiasalyje neliktų branduolinių ginklų.
Antonio Guterresas
Antonio Guterresas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Blogiausias dalykas mums visiems būtų somnambuliškas ėjimas į karą, kuris turėtų labai dramatiškų pasekmių“, – sakė JT vadovas per vizitą Japonijoje.

JT Saugumo Taryba per pastaruosius metus paskelbė tris sankcijų paketus Šiaurės Korėjai dėl jos vykdomų raketų ir branduolinių bandymų.

A.Guterresas pabrėžė, jog būtina, kad tų sankcijų paisytų ne tik Šiaurės Korėja, bet ir visos kitos valstybės, kurių vaidmuo yra esminis.

Jis paragino bendromis diplomatinėmis pastangomis siekti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos, kad šis procesas vyktų taikiai.

Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe savo ruožtu paragino „visapusiškai įgyvendinti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas“ ir „vesti prasmingą dialogą siekiant denuklearizacijos“.

A.Guterresas vizitas Japonijoje surengtas po anksčiau šį mėnesį įvykusios JT generalinio sekretoriaus pavaduotojo politikos reikalams Jeffrey Feltmanas kelionės į Šiaurės Korėją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonijos premjero partija pelnė užtikrintą pergalę nacionaliniuose rinkimuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonijos premjero partija pelnė užtikrintą pergalę nacionaliniuose rinkimuose

Pasak J.Feltmano, Pchenjane jis buvo patikintas, kad Šiaurės Korėja nenori karo. Jis taip pat sakė „karštai tikįs“, jog buvo „plačiai atvertos durys rasti sprendinį derybų keliu“.

Antradienį JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pareiškė, kad Vašingtonas yra pasirengęs „be jokių išankstinių sąlygų“ kalbėtis su Pchenjanu. Šis jo pareiškimas daugelio buvo suprastas kaip signalas, liudijantis JAV pozicijos pasikeitimą.

Kalbėdamas strateginių studijų centro „Atlantic Council“ politikos forume JAV diplomatijos vadovas sakė, kad pirmajame susitikime Šiaurės Korėja galės kalbėti apie bet ką, netgi orą.

Visgi Baltieji rūmai ir Valstybės departamentas vėliau pabrėžė, kad Amerikos pozicija dėl Šiaurės Korėjos „nepasikeitė“.

„Sekretorius neformuoja naujos politikos. Mūsų politika išlieka tokia pati, kokia buvo“, – trečiadienį sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Hether Nauert

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius