Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT vadovas: Izraelio puolimas Rafoje sukeltų humanitarinę katastrofą

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas penktadienį perspėjo, kad Izraelio sausumos puolimas Gazos Ruožo pietuose esančioje Rafoje sukeltų „didžiulę humanitarinę katastrofą“.
Generalinis sekretorius A. Guterres su Italijos prezidentu S. Mattarella Jungtinėse Tautose.
Generalinis sekretorius A. Guterres su Italijos prezidentu S. Mattarella Jungtinėse Tautose.

A.Gutteresas apie tai perspėjo po to, kai Kaire nepavyko susitarti dėl paliaubų.

„Masinis sausumos puolimas Rafache sukeltų didžiulę humanitarinę katastrofą ir pakenktų mūsų pastangoms padėti žmonėms, susiduriantiems su bado grėsme“, – viešėdamas Nairobyje sakė A.Guterresas ir pridūrė, kad padėtis pietiniame Gazos Ruožo mieste yra pakibusi ant plauko.

„Aktyviai bendradarbiaujame su visomis suinteresuotomis šalimis, kad būtų atnaujintas gyvybes gelbstinčių prekių, įskaitant labai reikalingus degalus, įvežimas per Rafos ir Kerem Šalomo perėjas“, – teigė jis ir pakartojo raginimus nutraukti ugnį.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė artilerijos smūgius į Rafachą po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas per interviu pažadėjo nebetiekti kai kurių ginklų, jei žydų valstybė vykdys pažadėtą puolimą šiame mieste.

Tai buvo pirmas kartas, kai J.Bidenas po pakartotinių raginimų Izraeliui nežengti į Rafachą įspėjo nutraukti karinę pagalbą, siekiančią 3 mlrd. dolerių (2,79 mlrd. eurų) per metus.

Nepaisydami tarptautinio pasipriešinimo, Izraelio kariai antradienį įžengė į rytinę Rafos dalį, teigdami, kad persekioja kovotojus.

Izraelio ir „Hamas“ karas kilo po palestiniečių kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 36 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 34 904 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius