Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT vadovas: „Izraelis turi pašalinti likusias kliūtis“ pagalbai Gazos Ruožui

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sekmadienį Kaire pareiškė, kad norint pristatyti reikiamą pagalbą Gazos Ruožui, kuriam gresia badas, „Izraelis turi pašalinti likusias kliūtis ir stabdžius“.
Amr Abdallah Dalsh / REUTERS
Amr Abdallah Dalsh / REUTERS

A. Guterresas per bendrą spaudos konferenciją su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shoukry (Samehu Šukriu) pakartojo savo raginimą „nedelsiant sudaryti humanitarines paliaubas“, siekiant palengvinti „padėtį palestiniečių vaikams, moterims ir vyrams, kurie išgyvena košmarą Gazoje“.

Jis šeštadienį lankėsi Rafacho sienos kirtimo punkte į Gazos Ruožą, kur beveik šeši mėnesiai karo ir apgulties privertė namus palikti didžiąją dalį iš 2,4 mln. gyventojų ir sunaikino šios palestiniečių teritorijos civilinę infrastruktūrą.

„Žvelgiant į Gazą, beveik atrodo, kad keturi karo, bado, užkariavimų ir mirties raiteliai šuoliuoja per ją“, – sakė JT generalinis sekretorius.

„Visas pasaulis pripažįsta, kad atėjo laikas nutildyti ginklus ir užtikrinti skubias humanitarines paliaubas“, – pridūrė jis.

Izraelio vyriausybei daromas vis didesnis tarptautinis spaudimas dėl bombardavimo ir sausumos puolimo Gazos Ruože, per kurį, anot teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos, žuvo mažiausiai 32 226 žmonės, dauguma jų – moterys ir vaikai.

Karas prasidėjo spalio 7 dieną po precedento neturinčios „Hamas“ atakos prieš Izraelį, per kurią žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys, paremti oficialiais skaičiais.

Izraelis pažadėjo tęsti savo atsakomąją karinę kampaniją iki pat piečiausio Gazos miesto Rafacho, kur prie Egipto sienos prieglobsčio ieško 1,5 mln. palestiniečių.

A. Guterresas, kuris taip pat susitiko su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu) ir pavadino Rafacho sienos perėją bei Egipto El Arišo oro uostą, kur siunčiama pagalba, „būtiniausiomis gelbėjimo pagalbos arterijomis į Gazą“.

„Tačiau tos arterijos užsikimšusios“, – sakė jis. Egipto pusėje susikaupusios didžiulės sunkvežimių eilės.

Daugėja raginimų Izraeliui sušvelninti apribojimus pagalbai ir atidaryti daugiau perėjimo punktų į Gazos Ruožą.

„Palestiniečiams Gazoje labai reikia to, kas buvo pažadėta – pagalbos potvynio. Ne lašelių. Ne lašų“, – kalbėjo A. Guterresas.

JT ne kartą perspėjo apie gresiantį badą palestiniečių teritorijoje, ypač šiaurinėje dalyje, kuriai iš esmės buvo nutrauktas pagalbos tiekimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius