Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JT vadovas: koronaviruso plitimo pabaigos net nematyti

Koronaviruso plitimo pabaigos kol kas nematyti, – perspėjo JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas, pasauliui peržengus niūrų milijono mirčių nuo koronaviruso skaičių, rašo „The Independent“.
Antonio Guterresas
Antonio Guterresas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pareiškime, išleistame po to, kai visame pasaulyje mirusiųjų nuo koronaviruso aukų skaičius viršijo milijoną, António Guterresas apibūdino šį skaičių kaip „priverčiantį susimąstyti“ ir paragino „nepamiršti kiekvieno gyvenimo“.

„Jie buvo tėvai ir motinos, žmonos ir vyrai, broliai ir seserys, draugai ir kolegos, – sakė jis. – Infekcijos rizika neleido šeimoms atsisveikinti su savo artimaisiais. Gedulo procesas dažnai būdavo neįmanomas“.

A.Guterresas teigė, kad šį skaudų etapą dar labiau pablogino „šios ligos laukinis poveikis“.

JAV užfiksuotas didžiausias mirčių skaičius nuo koronaviruso – daugiau nei 205 tūkst., po to seka Brazilija – daugiau nei 142 tūkst.; Indija – daugiau nei 96 tūkst.; Meksika, daugiau nei 76 tūkst.; ir Jungtinė Karalystė – daugiau nei 42 tūkst.

Generalinis sekretorius taip pat perspėjo, kad „kol kas nėra pabaigos viruso plitimui, darbo vietų praradimui, švietimo sutrikdymui ir visam mūsų gyvenimo perversmui“.

Tačiau jis teigė, kad galima įveikti pasaulinę sveikatos krizę, pabrėžiant atsakingą vadovavimą, bendradarbiavimą ir mokslo svarbą, kartu perspėjant, kad „klaidinga informacija žudo“.

A.Guterresas taip pat paragino žmones ir toliau naudoti atsargumo priemones, įskaitant socialinį atsiribojimą, kaukių dėvėjimą ir rankų plovimą, bent iki tol, kol pasaulis laukia vakcinos patvirtinimo.

Jis nurodė, kad bet kokia vakcina turi būti „prieinama ir prieinama visiems“, pridurdamas, kad „mūsų ateitis priklauso nuo solidarumo“.

Mirčių skaičius nuo koronaviruso vos per tris mėnesius padvigubėjo nuo pusės milijono, o tai rodo spartėjantį mirštamumą.

Koronavirusas pradėjo plisti prieš beveik 10 mėnesių Kinijoje, Uhano regione.

Pandemija per šį laikotarpį išplito į 188 šalis. Iš viso patvirtinta daugiau, nei 32 milijonai atvejų. Daug kur imtasi karantino bei kitų priemonių, norint sustabdyti viruso plitimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius