-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT vadovas ragina JAV ir Kiniją pradėti dialogą, ragina vengti susiskaldymo

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas antradienį paragino Jungtines Valstijas ir Kiniją pradėti tarpusavio dialogą, perspėdamas dėl vis didėjančio pasaulio susiskaldymo.
Antonio Guterresas
Antonio Guterresas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Aš bijau, kad mūsų pasaulis krypsta prie dviejų skirtingų ekonomikos, prekybos, finansų ir technologijų normų rinkinių, dviejų skirtinų požiūrių į dirbtinio intelekto kūrimą – ir galiausiai į dvi skirtingas karines ir geopolitines strategijas“, – pareiškė A.Guterresas, pradėdamas metinę JT Generalinę Asamblėją.

„Tai yra būdas susilaukti bėdos. Ji būtų gerokai mažiau nuspėjama nei Šaltasis karas. Norint atkurti pasitikėjimą ir įkvėpti vilties mums reikia bendradarbiavimo, – sakė jis. – Mums reikia dialogo. Mums reikia supratimo.“

JT Generalinėje Asamblėjoje pirmą kartą kalbą sakė ir JAV prezidentas Joe Bidenas, pavadinęs kylančią autoritarinę Kiniją didžiausiu XXI amžiaus iššūkiu.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas taip pat turėtų kreiptis į JT susitikimo dalyvius vaizdo ryšiu.

Pasak A.Guterreso, dviejų didžiųjų pasaulio galių nesutarimai trukdo pastangoms siekti kitų pagrindinių prioritetų, tarp kurių yra perversmų vengimas.

Nuo vasario mėnesio perversmus surengusios kariuomenės perėmė Mianmaro ir Gvinėjos kontrolę, o Talibanas nuvertė Vakarų palaikomą Afganistano vyriausybę.

„Mes taip pat stebime valdžios užgrobimų jėga sprogimą. Kariniai perversmai sugrįžo. Vienybės tarptautinėje bendruomenėje stoka nepadeda“, – kalbėjo JT vadovas.

„Geopolitiniai susiskaldymai kenkia tarptautiniam bendradarbiavimui ir riboja Saugumo Tarybos galimybes priimti reikiamus sprendimus“, – perspėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius