Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT vadovas ragina neatsisakyti dviejų valstybių sprendinio Izraelio ir palestiniečių konflikte

Savo pirmojo vizito į Vakarų Krantą atvykęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas antradienį pareiškė, kad dviejų valstybių scenarijus yra vienintelis perspektyvus Izraelio ir palestiniečių konflikto sprendinys.
Antonio Guterresas
Antonio Guterresas ragina neatsisakyti dviejų valstybių sprendinio Izraelio ir palestiniečių konflikte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Noriu labai tvirtai parodyti ne tik bendrą Jungtinių Tautų, bet ir bendrą mano įsipareigojimą daryti viską, kad dviejų valstybių sprendinys būtų įgyvendintas“, – sakė A.Guterresas po Ramaloje įvykusio susitikimo su palestiniečių ministru pirmininku Rami Hamdallah.

„Jau ne kartą esu sakęs, kad nėra jokio atsarginio plano, tik dviejų valstybių sprendinys“, – kalbėjo jis.

Nors apie tokį Artimųjų Rytų konflikto sprendimą tarptautiniuose diplomatijos sluoksniuose kalbama dar nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios, šiuo metu dviejų valstybių sprendinio perspektyvai yra iškilęs pavojus.

Nors Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu yra reiškęs paramą dviejų valstybių sprendiniui, jo kritikai sako, kad besitęsiančios nausėdijų statybos okupuotose teritorijose kelia klausimų apie jo įsipareigojimą siekti taikos susitarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./19. Benjaminas Netanyahu – Izraelio ministras pirmininkas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./19. Benjaminas Netanyahu – Izraelio ministras pirmininkas

Antradienį kalbėdamas apie žydų nausėdijas A.Guterresas dar kartą įvardijo jas kaip vieną rimčiausių kliūčių taikai pasiekti ir pabrėžė, kad jos yra „neteisėtos pagal tarptautinę teisę“.

Pirmadienį po susitikimo su B.Netanyahu JT vadovas taip pat kritikavo nausėdijų statybas, tačiau pridūrė, jog palestiniečiai savo ruožtu privalo pasmerkti „terorizmą“.

Artimųjų Rytų taikos procesas yra įstrigęs nuo 2014 metų balandžio, kai žlugo JAV vadovaujama taikos iniciatyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius