Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JT vadovas ragina siekti dialogo Venesueloje, kad būtų išvengta katastrofos

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį paragino Venesueloje siekti dialogo, kad politinė krizė netaptų nebevaldoma, opozicijos lyderiui Juanui Guaido pasiskelbus laikinuoju šalies vadovu.
Antonio Guterresas
Antonio Guterresas ragina siekti dialogo Venesueloje, kad būtų išvengta katastrofos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tikimės, kad dialogas yra įmanomas ir kad išvengsime eskalacijos, kuri lemtų tokį konfliktą, kuris būtų katastrofa Venesuelos žmonėms ir regionui“, – sakė A.Guterresas Davoso ekonomikos forume.

Išvakarėse Venesuelos Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas J.Guaido pasiskelbė einančiu šalies prezidento pareigas per didelį opozicijos mitingą prieš valstybės vadovą Nicolas Maduro.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Juanas Guaido
AFP/„Scanpix“ nuotr./Juanas Guaido

Jungtinės Valstijos, Brazilija ir daugybė kitų šalių jau išreiškė palaikymą J.Guaido ir pripažino jį laikinuoju Venesuelos prezidentu.

„Suverenios vyriausybės turi galimybę spręsti ką tik jos nori“, – sakė A.Guterresas per tiesioginę transliaciją socialiniame tinkle „Facebook“.

„Nerimaujame dėl (...) Venesuelos žmonių kančių“, – pridūrė jis.

N.Maduro, anksčiau šį mėnesį pradėjęs antrąją šešerių metų kadenciją, yra vis griežčiau spaudžiamas trauktis iš valdžios. JAV ir dešimtys kitų šalių vyriausybių jo valdymą laiko neteisėtu – iš dalies todėl, kad prezidentas užkirto kelią keliems pagrindiniams opozicijos veikėjams mesti jam iššūkį rinkimuose.

Nors Venesuela kenčia dėl didėjančio maisto stygiaus ir hiperinfliacijos, manoma, kad N.Maduro teberemia kariuomenės vadovybė. Anksčiau kariai lengvai numalšino kelis nedidelius maištus, iš kurių vėliausias įvyko viename Nacionalinės gvardijos dalinyje Karakase.

JAV trečiadienį perspėjo, kad bus svarstomos „visos priemonės“, jeigu N.Maduro panaudos jėgą per šią priešpriešą su opozicijos lyderiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius