Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT žmogaus teisių biuras: Gazos Ruože bet kas gali būti nušautas

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras antradienį pareiškė, kad Izraelis veikiausiai laikosi požiūrio, kad visi Gazos Ruože protestuojantys palestiniečiai – tiek keliantys potencialią grėsmę, tiek taikūs demonstrantai – yra taikiniai, prieš kuriuos galima naudoti mirtiną jėgą.
Prieš JAV ambasados Izraelyje perkėlimą atsinaujino susirėmimai Gazos Ruožo pasienyje
Prieš JAV ambasados Izraelyje perkėlimą atsinaujino susirėmimai Gazos Ruožo pasienyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pats prisiartinimo prie (pasienio) tvoros faktas nėra letalinis, pavojų gyvybėms keliantis aktas, todėl už tai negali būti šaudoma“, – žurnalistams Ženevoje sakė JT žmogaus teisių biuro atstovas Rupertas Colville'is. Jis komentavo ankstesnę dieną vykusius audringus protestus prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos, per kuriuos nuo izraeliečių ugnies žuvo beveik 60 žmonių, o dar apie tūkstančiai buvo sužeisti.

„Atrodo, kad bet kas gali būti nušautas“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad Izraeliui galioja tarptautiniai įstatymai, aiškiai nurodantys, jog „mirtina jėga gali būti naudojama tik kaip paskutinė, o ne pirmoji priemonė“.

„Nepriimtina pasakyti „tai tik „Hamas“, todėl viskas gerai“, – sakė R.Colville'is, aiškiai nepriimdamas Izraelio paaiškinimų dėl didelio žuvusių ir sužeistų palestiniečių skaičiaus per susirėmimus prie islamistų judėjimo „Hamas“ valdomo anklavo sienos.

Izraelis kaltina „Hamas“ kurstant protestus ir tvirtina, kad tik gina savo teritoriją.

R.Colville'is atkreipė dėmesį, kad tarp žuvusių palestiniečių buvo žmogus, netekęs abiejų kojų.

„Kokią grėsmę abiejų galūnių netekęs žmogus gali kelti iš kitapus didelės įtvirtintos tvoros?“ – klausė pareigūnas.

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas antradienį pareiškė, kad „atsakingieji už šiuos piktinančius žmogaus teisių pažeidimus privalo būti patraukti atsakomybėn“.

Iš 59 pirmadienį žuvusių Gazos Ruožo gyventojų dauguma buvo nušauti Izraelio snaiperių, nurodė palestiniečių anklavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Dar mažiausiai 2,4 tūkst. buvo sužeisti per kruviniausią Izraelio ir palestiniečių konflikto dieną nuo 2014-ųjų karo Gazos Ruože.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius