Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT žmogaus teisių vadovas ragina nutraukti nepriklausomų balsų slopinimą Rusijoje

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas pirmadienį paragino kuo greičiau nutraukti nepriklausomų balsų slopinimą Rusijoje ir išreiškė susirūpinimą dėl opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno, kuris praėjusį mėnesį mirė kalėjime, persekiojimo.
FABRICE COFFRINI / AFP
FABRICE COFFRINI / AFP

Kalbėdamas apie kai kurias iš dešimčių šalių, kuriose šiais metais vyks rinkimai, V.Turkas pasmerkė, jo teigimu, didėjančius suvaržymus teisių gynėjams, žurnalistams ir „tariamiems kritikams“ Indijoje. Jis taip pat paragino JAV valdžios institucijas užtikrinti, kad balsavimas būtų visuotinis, užsimindamas apie diskriminacinę politiką, ribojančią juodaodžių amerikiečių teisę balsuoti.

Artėjant kovo 15–17 dienomis Rusijoje vyksiantiems prezidento rinkimams, V.Turkas sakė, kad Rusijos institucijos „dar labiau sustiprino represijas prieš kitaip manančiuosius“, ir atkreipė dėmesį į tai, kad kai kuriems kandidatams „buvo užkirstas kelias kandidatuoti dėl tariamų administracinių pažeidimų“.

Jis sakė, kad A.Navalno mirtis Rusijos kalėjime praėjusį mėnesį „dar labiau sustiprino mano rimtą susirūpinimą dėl jo persekiojimo“, ir pažymėjo, kad tūkstančiams politikų, žurnalistų, žmogaus teisių gynėjų, teisininkų ir kitų asmenų buvo pateikti baudžiamieji ar administraciniai kaltinimai už tai, kad jie „paprasčiausiai išsakė savo nuomonę socialiniuose tinkluose“.

V.Turkas paragino skubiai ir išsamiai peržiūrėti visus atvejus, kai Rusijoje buvo sulaikyti žmonės, kurie naudojosi pagrindinėmis laisvėmis, ir „nedelsiant nutraukti represijas prieš nepriklausomus balsus ir jiems atstovaujančius teisininkus“.

„Šalies ateitis priklauso nuo atviros erdvės“, – sakė jis. Beveik neabejojama, kad vėliau šį mėnesį įvyksiančius rinkimus laimės ir dar bent iki 2030 metų valdžioje įsitvirtins 71 metų prezidentas Vladimiras Putinas.

Europos Sąjungos ambasadorė Lotte Knudsen sakė, kad blokas ir kai kurios kitos šalys yra pasipiktinusios A.Navalno mirtimi, o „galutinė atsakomybė tenka prezidentui V.Putinui ir Rusijos valdžios institucijoms“.

„Rusijos politinė vadovybė ir valdžios institucijos turi būti patraukti atsakomybėn, – sakė ji diskusijoje, vykusioje po V.Turko pasisakymo. – A.Navalno drąsa, pasiaukojimas ir nepalaužiamas atsidavimas teisingumui. Laisvė ir demokratija niekada nebus pamirštos.“

„Rusija turi leisti atlikti nepriklausomą ir skaidrų tarptautinį tyrimą dėl jo staigios mirties aplinkybių“, – bendrame pareiškime 43 šalių vardu JT Žmogaus teisių tarybai sakė L.Knudsen.

Per debatus nekalbėjo nė vienas Rusijos atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius