Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT žmogaus teisių vadovė smerkia Izraelį dėl jos biuro darbuotojams neišduotų vizų

Kadenciją baigianti Jungtinių Tautų vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet antradienį piktai papriekaištavo Izraeliui už tai, kad žydų valstybė neišdavė ar nepratęsė vizų jos biuro darbuotojams, kuriems buvo pavesta stebėti žmogaus teisių padėtį palestiniečių teritorijose.
Michelle Bachelet
Michelle Bachelet / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Bachelet sakė, kad tokie veiksmai iškėlė klausimų, ką Izraelis „bando nuslėpti“, ir pažadėjo, kad jos biuras ir toliau informuos apie padėtį Gazos Ruože ir okupuotame Vakarų Krante.

„2020 metais 15-a mano biuro Palestinoje, šioje šalyje dirbusio 26 metus, tarptautinių darbuotojų neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik išvykti“, – nurodė komisarė išplatintame pareiškime.

„Vėlesni prašymai išduoti vizas ir jas pratęsti liko be atsako dvejus metus. Per tą laiką bandžiau ieškoti šios situacijos sprendimo, tačiau Izraelis ir toliau atsisako bendradarbiauti“, – sakė ji.

M.Bachelet sakė, kad Izraelis, kaip JT valstybė narė, turi geranoriškai bendradarbiauti su šia tarptautine organizacija ir sudaryti sąlygas jos pareigūnams vykdyti savo pareigas.

„Izraelio nesugebėjimas išnagrinėti prašymus išduoti vizas, kurios reikalingos mano darbuotojams, neatitinka šių standartų“, – teigė komisarė.

Buvusi Čilės prezidentė, trečiadienį paliksianti JT žmogaus teisių vadovės postą pasibaigus jos ketverių metų kadencijai, sakė, kad Izraelio elgesys su jos biuro darbuotojais yra dalis „platesnio ir nerimą keliančio siekio užkirsti kelią užtikrinti žmogaus teises palestiniečių teritorijose“.

„Kyla klausimas, ką konkrečiai Izraelio valdžia bando nuslėpti“, – sakė ji.

M.Bachelet pareiškime nurodoma, kad pernai Izraelio pajėgos nužudė 320 palestiniečių – „dešimt kartų daugiau nei 2020-aisiais“, ir sužeidė 17 042 žmones – šešis kartus daugiau nei 2020 metais.

Pernai JT užregistravo daugiausiai su naujakuriais susijusio smurto atvejų nuo 2017 metų, kai buvo pradėta rinkti tokius duomenis, o palestiniečių suėmimo atvejų skaičius išaugo dvigubai.

„Nuo šių metų pradžios Izraelio pajėgos nužudė dar mažiausiai 111 palestiniečių“, – nurodoma pareiškime.

M.Bachelet biuras pabrėžė, kad nepaisant vizų išdavimo tarptautiniams darbuotojams problemos jis toliau stebi, kaip laikomasi įsipareigojimų žmogaus teisių srityje, ir teikia techninę pagalbą.

„Mes viešai skelbiame apie Izraelio, taip pat apie Palestinos valstybės, [Gazos Ruožą kontroliuojančio islamistų judėjimo] „Hamas“ ir palestiniečių ginkluotų grupuočių daromus pažeidimus“, – sakė M.Bachelet.

„Mes ir toliau vykdysime savo įgaliojimus. Ir toliau reikalausime, kad mūsų darbuotojai galėtų patekti į okupuotas palestiniečių teritorijas, kaip to reikalauja Izraelio, kaip JT valstybės narės, įsipareigojimai“, – pabrėžė ji.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas dar nepaskyrė M.Bachelet įpėdinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius