-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Judėjimo „Užimkime Volstritą“ aktyvistai šventė Padėkos dieną Manhatano aikštėje

JAV antikapitalistinio judėjimo „Užimk Volstritą“ (Occupy Wall Street) protestuotojai ketvirtadienį šventė Padėkos dieną, vaišindamiesi keptu kalakutu ir kitais įprastais šios šventės valgiais konfliktų židiniu tapusioje Niujorko aikštėje, kurioje pirmieji aktyvistai pradėjo rinktis prieš du mėnesius.
Padėkos dieną dienos šventimas Zuccotti parke
Padėkos dieną dienos šventimas Zuccotti parke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per ketvirtadienį vykusį mitingą Zuccotti (Cukočio) parke, iš kurio lapkričio 15 dieną policija išvaikė šimtus ten stovyklavusių protestuotojų, keli šimtai įvairaus amžiaus aktyvistų dalijosi paaukotais padėklais su kepta kalakutiena, spanguolių padažu, moliūgų pyragu ir kitais nuo Padėkos dienos neatsiejamais patiekalais.

Šio susitikimo atmosfera nė iš tolo nepriminė įtampos, kuri tvyrojo aikštėje, kai joje sukūrusią protestuotojų stovyklą išardė riaušių policija, taip pat vėliau kilusių susirėmimų prie netoliese esančių Niujorko akcijų biržos rūmų.

Viena grupė žmonių susėdo aplink gitaristą, dainuojantį legendinio Amerikos bardo Bobo Dylano dainas. Kiti susispietė pasiklausyti violončelininko, griežiančio Bacho kūrinius. Trečias būrys mėgavosi nuotaikingomis tradicinio fleitos ir bandžos dueto melodijomis.

Išalkusiems aktyvistams buvo išdalyta per 3 tūkst. patiekalų porcijų. Demonstrantai kartu su atsitiktiniais praeiviais dalyvavo neįprastoje aplinkoje surengtame tradiciniame JAV rituale, kuris kiekvienais metais vyksta ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį. Šią dieną prisimenama pirmųjų Amerikoje įsikūrusių europiečių kolonistų išreikšta padėka dievui už išlikimą naujame pasaulyje.

„Užimkime Volstritą“ organizatorius Billas Dobbsas sakė esantis dėkingas, kad judėjimas, kuris reikalauja sumažinti didžiųjų JAV bankų įtaką ir protestuoja prieš socialinę nelygybę, atlaikė savo formavimosi sukrėtimus.

„Dabar – pasipriešinimo judėjimo didžiausioje ir turtingiausioje pasaulio šalyje ankstyvasis etapas“, – aiškino B.Dobbsas.

Pakili nuotaika buvo trumpam sutrikdyta, kai vienas iš būgnininkų, kurių anksčiau Zucotti aikštėje buvo apstu ir kurie kėlė nepasitenkinimą vietos gyventojams, pradėjo savo pasirodymą.

Policininkai, budėję aplink demonstrantų minią, iškart įsikišo, o kai kurie peršoko tvorą, kuria buvo apjuostas parkas. Aktyvistai taip pat plūstelėjo į konflikto vietą, ir kelias minutes atrodė, kad šventė virs susirėmimais ir areštais.

„Mes norime savo būgnų!“ – skandavo minia.

Tačiau Padėkos dienos dvasia nugalėjo, ir buvo priimtas kompromisinis sprendimas: būgnininkas sutiko gerbti vietos bendruomenės pageidavimą išlaikyti ramybę, tačiau pažadėjo atnaujinti savo pasirodymus penktadienį.

„Laimingos Padėkos dienos!“ – susirinkusieji šaukė atsitraukiantiems policininkams.

Judėjimas „Užimkime Volstritą“ susikūrė rugsėjį per įvairių pažiūrų demonstrantų eitynes Niujorko finansų rajone, protestuojant prieš per didelę stambiojo verslo įtaką politikai ir vyriausybės sprendimus mokesčių mokėtojų pinigais gelbėti prie bankroto priartėjusius bankus, kai didžioji Amerikos gyventojų dalis labai susirūpinusi dėl ekonomikos ateities.

Šie protestai greitai peraugo į nacionalinį judėjimą, o demonstrantų palapinių miesteliai išdygo Zuccotti parke, Vašingtone, Kalifornijos mieste Ouklende ir kitur.

Nors pareigūnai pastaruoju metu daugelį šių stovyklų išardė, panašu, kad šio judėjimo ateitį užtikrins sumaniai organizuojama kampanija internete, taip pat išradingi renginiai, tokie kaip Padėkos dienos susiėjimas.

Tuo tarpu centriniame Manhatene apie 3 mln. žmonių, nepabūgusių žvarbių orų, užplūdo gatves pasižiūrėti tradicinio prekybos centrų tinklo „Macy's“ organizuojamo Padėkos dienos parado.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius