Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julianas Assange'as: garsiausias australas pasaulyje

Ar „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as turėtų būti laikomas pavojingu sukilėliu, beatodairiškai keliančiu grėsmę tarptautinei bendruomenei, ar galbūt kandidatu į „Metų australo“ nominaciją? Ar šis žmogus yra šlykštus ištvirkėlis, norintis sugėdinti Ameriką, ar informacijos amžiaus Robinas Hudas, visuomenės labui demaskavęs visko pertekusius pasaulio šalių lyderius?
Julianas Assange'as
Julianas Assange'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Metų pradžioje vos keli J.Assange'o tautiečiai buvo girdėję apie vyrą iš Kvinslando, įkūrusį „WikiLeaks“. Vis dėlto praėjus 12 mėnesių jis dėl neoficialaus garsiausio pasaulyje australo titulo jau varžosi su aktore Nicole Kidman ir Hugh Jackmanu. Akivaizdu, kad apie šį žmogų kalbama daugiausia. Šią savaitę J.Assange'o veidas žvelgia ir iš įtakingo Jungtinių Valstijų žurnalo „Time“ viršelio – tai visuomet yra svarus svarbos pasaulyje ženklas.

Dar visai neseniai Julios Gillard Vyriausybė Australijoje itin griežtai smerkė J.Assange'ą dėl slaptos informacijos paviešinimo. Australijos premjerė neapkaltino J.Assange'o kokio nors Australijos įstatymo pažeidimu, tačiau pabrėžė, kad „WikiLeaks“ „pamatinis akmuo“ yra „neteisėta veika“. J.Gillard taip pat pareiškė, kad slaptos informacijos, tokios kaip ypač svarbių infrastruktūros objektų sąrašo, paviešinimas buvo „labai neatsakingas“.

Dėl neoficialaus garsiausio pasaulyje australo titulo J.Assange'as jau varžosi su aktore Nicole Kidman ir Hugh Jackmanu.Tačiau užsienio reikalų ministras ir buvęs šalies premjeras Kevinas Ruddas netikėtai pasiūlė tai, kas primena J.Assange'o gynybą. Duodamas interviu naujienų agentūrai „Reuters“, K.Ruddas teigė, kad „WikiLeaks“ įkūrėjas pats nėra atsakingas už neteisėtą JAV diplomatų susirašinėjimo dokumentų paviešinimą ir kad atsakomybę turėtų prisiimti amerikiečiai.

K.Ruddas iškėlė tinkamo JAV valdžios saugumo klausimą ir ypač – dėl prieigos prie ypač slaptos informacijos. Svarbiausia, pridūrė jis, kad teisiškai atsakingi yra tie, kas pirmieji nutekino šiuos dokumentus, o ne J.Assange'as.

K.Ruddo komentarai pasirodė tądien, kai „WikiLeaks“ paviešino JAV ambasados Kanberoje dokumentus, kuriuose labai kritiškai atsiliepiama apie buvusį Australijos Vyriausybės vadovą. Šiuose dokumentuose K.Ruddas apibūdinamas kaip „klystantis kontrolės fanatikas“, ypač tarptautinių santykių, kurių ekspertas jis yra, srityje.

Tuomečio JAV ambasadoriaus Australijoje Roberto McCallumo nuomone, neteisingus K.Ruddo diplomatinius žingsnius didžiąja dalimi lėmė „neapgalvoti pranešimai, padaryti nepasitarus su kitomis šalimis ar Australijos Vyriausybe“. Kaip pavyzdys pateikiamas visiems tarsi iš giedro dangaus nukritęs K.Ruddo pristatytas ambicingas tikslas – Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono organizacija.

Amerikiečius labai susierzino tai, kad K.Ruddas galimai nutekino privataus pokalbio turinį su tuomečiu JAV prezidentu George'u W.Bushu. Per šį pokalbį, kaip teigiama, JAV vadovas paklausė: „Kas yra G20?“, kai K.Ruddas pasaulio finansų krizei aptarti pasiūlė sušaukti G20.

Atsakydamas į užgaulias amerikiečių užuominas, kurias paviešino „WikiLeaks“, K.Ruddas tvirtino, kad jam į jas „nusispjauti“. Vis dėlto jo komentarai, kuriais išreikšta parama J.Assange'ui, jau buvo praminti „Ruddo kerštu“.

Šiuo metu sudėtinga suprasti, kas iš tiesų vyksta ir kas J.Assange'o atžvilgiu yra tikrasis Australijos Vyriausybės balsas – J.Gillard ar vyras, kurį ji nuvertė.

Parengta pagal BBC

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius