Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 19 /17:02

Julianas Assange'as paragino Baracką Obamą nutraukti „raganų medžioklę“

Aklavietėje atsidūręs „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as sekmadienį iš Ekvadoro ambasados Londone kreipėsi į pasaulio žiniasklaidą.
Julianas Assange'as
Julianas Assange'as / „Scanpix“ nuotr.

Policijos pareigūnams pasirengus jį suimti, J.Assange'as privalo rasti būdą, kaip kalbėti viešai į lauką nekeliant kojos.

„WikiLeaks“ nieko neskelbia apie 13 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku suplanuotą J.Assange'o pasirodymą. Atstovas Kristinnas Hrafnssonas AFP sakė, jog tų nuotrupų, kurias jis žino, aptarinėti negali „saugumo sumetimais“.

Tačiau Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija perspėjo, kad laiptai į ambasadą yra laikomi britų teritorija, o policija nurodė, kad jos pareigūnai imsis „atitinkamų veiksmų“, jeigu jis išeis iš pastato.

J.Assange'as tikriausiai kalbės iš ambasados, kuri yra Londono prestižiniame Naitsbridžo rajone netoli parduotuvės „Harrods“, balkono. Pranešama, kad jis gyvena mažame kambarėlyje ambasados pastate.

J.Assange'o gynybai padedantis ispanų teisininkas Baltasaras Garzonas, kuris yra garsus tuo, kad teisiškai persekiojo Čilės buvusį diktatorių Augusto Pinochetą, tuo tarpu turi kalbėti prie ambasados, prieš savo kliento pasirodymą.

Sekmadienį prie ambasados šių pareiškimų laukė maždaug 50 policijos pareigūnų, maždaug tiek pat J.Assange'o šalininkų ir daug pasaulio žiniasklaidos atstovų.

J.Assange'o motina sekmadienį išreiškė įsitikinimą, kad jos sūnui pasiseks išvykti į Ekvadorą ir tęsti valstybių paslapčių skelbimo darbą.

„Jį remia milijardai žmonių visame pasaulyje, JAV ir jų sąjungininkės yra beveik vienos ... ir parama diena iš dienos didėja“, – sakė ji interviu Australijos ABC 24.

„Gali būti, kad Jungtinės Karalystės vyriausybė nuspręs atsitraukti buvimo JAV liokajumi pozicijos ir stos už savo suverenumą bei Ekvadoro suverenumą“, – pridūrė ji.

41 metų J.Assange'as ambasadoje pasislėpė birželio 19 dieną, siekdamas išvengti išdavimo Švedijai, kuri nori jį apklausti dėl įtariamo nederamo lytinio elgesio. Ketvirtadienį Ekvadoras jam suteikė politinį prieglobstį.

Šio australo, buvusio kompiuterių įsilaužėlio, šalininkai mano, kad vos atsidūręs Švedijoje jis gali būti išduotas Jungtinėms Valstijoms.

Tai, kad „WikiLeaks“ paskelbė daugybę slaptų JAV vyriausybės dokumentų, papiktino Vašingtoną, ir J.Assange'o šalininkai nuogąstauja, kad jis Jungtinėse Valstijose gali būti teisiamas dėl šnipinėjimo ir sulaukti mirties bausmės.

2010 metais „WikiLeaks“ paskelbė šimtus tūkstančių JAV karinių dokumentų apie karus Irake ir Afganistane, taip pat – diplomatinio susirašinėjimo pranešimus, dėl kurių Vašingtonas atsidūrė labai nepatogioje padėtyje.

Atnaujinta 16.07 val. Prieš pareiškimą yra „kovingai nusiteikęs“

J.Assange'as prieš viešą pareiškimą pasaulio žiniasklaidai, yra „kovingai nusiteikęs“, sakė jo advokatas.

„Kalbėjausi su Julianu Assange'u ir galiu jums pasakyti, kad jis yra kovingai nusiteikęs. Jis yra dėkingas Ekvadoro žmonėms ir, ypač, prezidentui už jam suteiktą politinį prieglobstį“, – prie ambasados prieš laukiamą J.Assange'o pareiškimą sakė teisininkas B.Garzonas.

„J.Assange'as visuomet kovojo už tiesą ir teisingumą, gynė žmogaus teises ir toliau tai daro. Jis reikalauja, kad taip pat būtų gerbiamos „WikiLeaks“ ir jo paties teisės“, – sakė B.Garzonas, skaitydamas iš lapo.

„J.Assange'as nurodė savo advokatams atlikti teisinius veiksmus, kad būtų apgintos „WikiLeaks“, paties Juliano ir visų tų, kurių atžvilgiu dabar vyksta tyrimas, teisės“, – pridūrė advokatas.

Atnaujinta 17.02 val. Pasirodė balkone

J.Assange'as paragino JAV prezidentą Baracką Obamą sustabdyti „raganų medžioklę“ prieš jo tinklalapį, paskelbusį daugybę slaptų Vašingtono dokumentų.

„Prašau prezidento Obamos pasielgti teisingai, Jungtinės Valstijos privalo atsisakyti savo raganų medžioklės prieš „WikiLeaks“, – sakė J.Assange'as, darydamas savo pirmą viešą pareiškimą po to, kai Ekvadoras jam suteikė politinį prieglobstį.

Kaip ir buvo tikimasi, J.Assange'as kalbėjo iš ambasados, kuri yra Londono prestižiniame Naitsbridžo rajone netoli parduotuvės „Harrods“, nedidelio balkono. Pranešama, kad jis gyvena mažame kambarėlyje ambasados pastate.

J.Assange'as taip pat sakė, kad Jungtinės Valstijos rizikuoja nustumti pasaulį į žurnalistikos priespaudos erą.

„Kaip pavojus gresia „WikiLeaks“, taip jis gresia raiškos laisvei ir visų mūsų visuomenių sveikatai“, – sakė jis 10 minučių trukusioje savo kalboje, kurią užbaigė pasaulio žiniasklaidos atstovams parodydamas į viršų iškeltus nykščius.

J.Assange'as, kuris vilkėjo mėlynus marškinius ir ryšėjo rudą kaklaraištį, taip pat paragino JAV paleisti savo karį Bradley Manningą, kuris buvo apkaltintas pagalba priešui už tai, kad perdavė „WikiLeaks“ slaptas bylas ir kuris dabar laukia teismo.

Be to, „WikiLeaks“ įkūrėjas gyrė tą „drąsą“, kurią suteikdamas jam politinį prieglobstį pademonstravo šios Pietų Amerikos valstybės prezidentas.

„Dėkoju prezidentui (Rafaeliui) Correai už drąsą, kurią jis parodė svarstydamas ir suteikdamas man politinį prieglobstį“, – sakė J.Assange'as prie ambasados susirinkusiems pasaulio žiniasklaidos atstovams.

Jis taip pat padėkojo visiems savo šalininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius