Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julijos Tymošenko dukra: nepasirašius Asociacijos sutarties, Ukraina gali tapti diktatūra

Ketvirtadienį Vilniuje viešinti kalinamos Ukrainos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko dukra Jevhenija sako vis dar išsaugojusi mažytę viltį, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius paskutinę minutę nutars pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga. Jei to nenutiks, pasak J.Tymošenko, Ukraina gali tapti diktatūra.
Eugenija Tymošenko
Jevhenija Tymošenko / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mano nuotaika labai dviprasmiška. Iki paskutinės minutės tikėjomės, kad mano mama šiandien galės būti čia kartu su mumis, kad ji bus laisva, kaip žadėjo prezidentas V.Janukovyčius. Kita vertus, aš tikiuosi, kad jis bent jau pasirašys Asociacijos sutartį, kaip buvo žadėjęs ES lyderiams, demokratiniam pasauliui ir Ukrainos žmonėms“, – teigė J.Tymošenko.

Nors vos prieš kelias dienas J.Tymošenko prašė Europos šalių pagalbos išlaisvinant jos motiną, ketvirtadienį ji teigė, kad kalinama J.Tymošenko negali būti priežastimi, dėl kurios Ukrainai užsivertų Europos durys.

Neturi teisės kalbėti apie pinigus

J.Tymošenko sako, kad nepasirašydamas Asociacijos sutarties V.Janukovyčius parodys savo tikrąjį veidą.

„Jei jis nepasirašys sutarties, tai reikš, kad jis renkasi diktatūrą, o visos jo proeuropietiškos kalbos buvo tik tam, kad ištemptų laiką. Jo pasisakymai apie pauzę derybose, deja, reiškia ne tai, kad Ukrainai reikia daugiau laiko eurointegracijai, o tai, kad jis ketina toliau kurti autoritarinį režimą šalyje“, – teigia J.Tymošenko dukra.

J.Tymošenko pabrėžia, kad V.Janukovyčius neturi teisės Europai kelti sąlygų dėl finansinės paramos, nes būtent jo korumpuota, neadekvati finansinė politika atvedė šalį į tą duobę, kurioje ji dabar yra.

Jo pasisakymai apie pauzę derybose, deja, reiškia ne tai, kad Ukrainai reikia daugiau laiko eurointegracijai, o tai, kad jis ketina toliau kurti autoritarinį režimą šalyje, – sako J.Tymošenko.

„V.Janukovyčiaus teiginiai apie neva patiriamą Rusijos spaudimą ir finansines šalies netektis, jei bus pasirašyta sutartis, yra netiesa. Tai tiesiog jo sprendimas laikyti šalį stangnacijoje. Jei jis sako, kad reikia  pauzės tęsti deryboms, tai reiškia tik tai, kad Ukraina vis mažiau ir mažiau bus demokratinė šalis“, – įsitikusi J.Tymošenko.

Visuomenė pasirengusi revoliucijai

Kalinamos opozicionierės dukra pastebi, kad Ukrainos visuomenė šiuo metu yra pasirengusi kovoti prieš prezidentą V.Janukovyčių ir lygina situaciją su prieš devynerius metus Ukrainoje įvykusia Oranžine revoliucija.

„Kas atsitiks po nesėkmės rytoj, po to, kai sutartis nebus pasirašyta, mes negalime numatyti, nes, žinoma, žmonės nusivylę trejų metų korumpuotu valdymu neigiant jų teises ir laisves“, – kalbėjo J.Tymošenko.

Ji pridūrė, kad kalinti jos mama palaikytų visuomenę, jei ši nutartų nuversti korumpuotą prezidentą.

Tuo tarpu, jei V.Janukovyčius liks valdžioje, kalinčios J.Tymošenko, pasak dukros, laukia dar griežtesnės sankcijos.

„Jei Asociacijos sutartis nebus pasirašyta, stiprės represijos. Ir ne tik prieš mano mamą, o prieš opoziciją, prieš visą pilietinę visuomenę, žurnalistus“, – mano ukrainietė.

J.Tymošenko nenori nulemti šalies ateities

Nors daugelis Europos politikų tebekalba, kad J.Tymošenko klausimas negali būti išbrauktas iš reikalavimų Ukrainai sąrašo, pati kalinės dukra šiuo metu prašo ES lyderių, kad jie pasirašytų sutartį, nepaisant to, kad J.Tymošenko vis dar kalėjime.

„Mano mama daro viską, kad jos likimas nesugriautų Ukrainos ateities“, – sako J.Tymošenko.

Kol kas kalinčios opozicionierės dukra neprognozuoja, ar jos mama J.Tymošenko pati dalyvautų kitąmet vyksiančiuose Ukrainos prezidento rinkimuose, jei iki to laiko jai pavyks ištrūkti į laisvę.

J.Tymošenko teigimu, jos mama šiuo metu visas viltis deda į Europos Žmogaus Teisių Teismą, kuris pavasarį turėtų priimti sprendimą dėl prieš jos mamą taikytų procesinių veiksmų teisėtumo.

„Be to, jai reikia medikų pagalbos, skubių operacijų“, – pridūrė J.Tymošenko.

Ukrainos opozicijos lyderė J.Tymošenko paskelbė bado streiką po to, kai Ukrainos Vyriausybė praėjusią savaitę pranešė stabdanti derybas dėl asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties, kurią ketinta Lietuvoje pasirašyti penktadienį.

Ukraina teigia, kad sutartį su ES galėtų pasirašyti tik gavusi geresnes sąlygas ir finansinę paramą. Prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, kad pasirašius sutartį su ES, pereinamuoju laikotarpiu valstybei kasmet reikėtų 20 milijardų eurų.

Savo ruožtu ES atstovai tikina, kad Europos durys Ukrainai lieka atviros ir sutartis dar gali būti pasirašyta penktadienį, tačiau pabrėžia, kad ES nesidera dėl sumų, o kalba apie vertybes.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius