Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinė Karalystė ir dar 4 šalys supaprastinta tvarka tvirtins modifikuotas vakcinas nuo COVID-19

Jungtinės Karalystės ir dar keturių šalių priežiūros institucijos planuoja skubos tvarka tvirtinti modifikuotas vakcinas nuo COVID-19, kad vaistų gamintojos galėtų greitai reaguoti į atsirandančias naujas koronaviruso atmainas.
„AstraZeneca“ vakcina
„AstraZeneca“ vakcina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anksčiau patvirtintų ir dabar naujoms viruso atmainoms pritaikomų vakcinų „nereikės tvirtinti visiškai naujai“, taip pat nereikės „ilgų klinikinių tyrimų“, sakoma britų Vaistų ir sveikatos produktų agentūros (MHRA) pareiškime.

Naująsias gaires bendrai paskelbė JK, Australijos, Kanados, Singapūro ir Šveicarijos priežiūros institucijos. Gairės grindžiamos modeliu, jau naudotu skiepų nuo gripo modifikacijų atvejais. Gripo virusas nuolat kinta.

Pagal naująsias taisykles, skiepų kūrėjai turės pateikti „tvirtus įrodymus“, kad modifikuotos vakcinos sužadina stiprų imuninį atsaką į konkrečią viruso atmainą, ir duomenis, rodančius, kad skiepai yra saugūs bei atitinka kokybės standartus.

„Mūsų prioritetas yra gauti veiksmingas vakcinas visuomenei per kuo trumpesnį laiką nepakenkiant saugumui, – sakė MHRA vyriausiasis mokslininkas dr. Christianas Schneideris. – Jei reikės kokių nors modifikacijų patvirtintoms vakcinoms nuo COVID-19, toks priežiūros metodas tai užtikrins.“

Pranešimas pasirodė kilus susirūpinimui, kad Brazilijoje pirmą kartą aptikta koronaviruso atmaina gali būti atsparesnė esamoms vakcinoms. Siekdama, kad JK teritorijoje nepaplistų nerimą keliančios atmainos, britų vyriausybė uždraudė tiesioginius skrydžius iš 33 valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius