-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinė Karalystė išreiškė apgailestavimą, bet neatsiprašė už maorių nužudymą prieš 250 metų

Jungtinės Karalystės vyriausybė trečiadienį išreiškė „apgailestavimą“, kad britų tyrinėtojai nužudė kelis pirmuosius maorius, sutiktus prieš 250 metų, tačiau neatsiprašė už šias žudynes.  
JK vyriausioji komisarė Naujojoje Zelandijoje Laura Clarke susitiko su maorių genčių lyderiais
JK vyriausioji komisarė Naujojoje Zelandijoje Laura Clarke susitiko su maorių genčių lyderiais / „Scanpix“/AP nuotr.

JK vyriausioji komisarė Naujojoje Zelandijoje Laura Clarke Gisborno mieste susitiko su maorių genčių lyderiais, Naujajai Zelandijai minint britų keliautojo kapitono Jameso Cooko ir jo laivo „Endeavour“ įgulos atvykimo 1769-aisiais metines.

L.Clarke žodžiai istoriškai reikšmingi, tačiau neprilygsta atsiprašymui, kurio laukiama iš britų karališkosios šeimos.

Atvykus J.Cookui ir jo įgulai, jūrininkai išsigando, kad juos puola ginkluoti maoriai. Tačiau daugelis mokslininkų mano, kad tai, ką jūreiviai palaikė puolimu, veikiausiai buvo kažkoks maorių apeigų ritualas.

Jūreiviai nušovė svarbų vietos lyderį Te Maro, vėliau – dar aštuonis maorius, kol galiausiai tarpininkaujant vienam tahitiečių dvasininkui smurtas liovėsi.

JK diplomatinė atstovybė Naujojoje Zelandijoje nurodė, kad tikslios L.Clarke kreipimosi į maorių lyderius formuluotės nebus paviešintos, tačiau pridūrė, kad ji pareikš užuojautą žuvusių maorių palikuoniams.

JK taip pat grąžina kai kuriuos istorinius artefaktus, paimtus J.Cooko įgulos, tarp jų kanojų irklus.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše maorių gentis Rongowhakaata taip apibūdino pirmąjį maorių ir J.Cooko susitikimą: „Praėjus vos dviem valandoms po atvykimo J.Cookas ir jo įgula įsiveržė į mūsų teritoriją, mus terorizavo, žudė ir apvogė.“

JK diplomatinė atstovybė stengėsi pažymėti, kad apgailestavimas trečiadienį pareikštas britų vyriausybės, o ne monarchės Elizabeth II vardu.

Maoriai ne vieną dešimtmetį teisinėmis priemonėmis siekia atlyginimo už istorines skriaudas pagal 1840 metais Britanijos karalienės Viktorijos atstovų ir maorių genčių vadų pasirašytą Vaitangio sutartį.

Šis dokumentas Naujojoje Zelandijoje įtvirtino britų valdžią, o maorių gentims turėjo garantuoti žemės nuosavybę ir autonomiją. Tačiau 1840–1975 metais maoriai neteko 95,5 proc. turėtų žemių.

Naujosios Zelandijos tautų santykių komisaras ir buvęs Gisborno meras Meng Foonas sakė, kad pastarasis L.Clarke pareiškimas yra dar viena susitaikymo ir santykių kūrimo proceso dalis.

Jis pridūrė, kad dar eidamas Gisborno mero pareigas pakvietė britų karališkąją šeimą atvykti į trečiadienio minėjimą, tačiau nesulaukė jokio atsakymo.

Anot Meng Foono, jis norėtų, kad karalienės Viktorijos palikuoniai susitiktų su nužudytų maorių palikuoniais ir jų atsiprašytų.

„Tai dar ne pabaiga, – sakė buvęs Gisborno meras, turėdamas galvoje L.Clarke kalbą. – Manau, būsimos kartos reikalaus atsiprašymo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius