Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 27 /15:05

Jungtinė Karalystė nustatė mažesnį teroro išpuolių grėsmės lygį

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May šeštadienį pranešė, kad teroro išpuolių grėsmės lygis, padidintas iki kritinio po pirmadienį įvykdyto sprogdinimo Mančesteryje, grąžinamas iki ankstesnio lygio.
Britai sumažino teroro grėsmės lygį
Britai sumažino teroro grėsmės lygį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Per pastarąją parą buvo atliktas reikšmingas kiekis policijos veiksmų; dabar yra sulaikyti 11 asmenų“, – sakoma Th.May pranešime, turint omenyje tyrimą išpuolio Mančesteryje tyrimą.

„Atsižvelgiant į šią padėtį nepriklausomas jungtinis terorizmo analizės centras šį rytą priėmė sprendimą sumažinti grėsmės lygį nuo kritinio iki didelio.“

Toks lygis rodo, kad atakų pavojus tebėra labai didelis, bet neprognozuojama, kad koks nors išpuolis bus įvykdytas artimiausiu laiku.

Th.May anksčiau nei planuota grįžo iš Sicilijoje vykusio Didžiojo septyneto (G-7) šalių vadovų susitikimo ir šeštadienį pirmininkaus Vyriausybės ypatingojo komiteto (COBRA) posėdžiui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Šimtai kariškių išsiųsti pakeisti policijos pareigūnų, budinčių prie Bakingemo rūmų, parlamento ir kitų svarbių vietų. Pistoletais kulkosvaidžiais ginkluoti policijos pareigūnai dislokuojami miestų centruose, transporto mazguose, turistinėse vietovėse ir vietose, kur vyksta dideli renginiai.

Vis dėlto policija ragina žmones neužsidaryti namuose ir džiaugtis šeštadienį prasidėjusiu ilguoju trijų dienų savaitgaliu. Tikimasi, kad, nepaisant aukščiausio terorizmo grėsmės lygio, svarbesni renginiai, tarp jų – Futbolo asociacijos taurės finalas ir regbio „Premiership“ lygos finalas, sutrauks dešimtis tūkstančių žmonių.

Padėtis Mančesteryje palengva grįžta į įprastas vėžes, nors daugybė žmonių tebeguli ligoninėse, o arena, prie kurios įvykdytas sprogimas, bei greta esanti traukinių stotis lieka uždaryti.

Be to, britų policija, tirianti praėjusį pirmadienį per koncertą Mančesteryje mirtininko įvykdytą išpuolį, šeštadienį suėmė dar du įtariamuosius.

Mančesterio policija pranešė, kad 20 ir 22 metų vyrai buvo sulaikyti šiame Anglijos šiauriniame mieste šeštadienio rytą dėl įtarimų įvykdžius teroristinius nusikaltimus. Pareigūnams teko panaudoti sprogstamąjį įtaisą, kad patektų į namą, kuriame buvo įtariamieji.

Pasak policijos, šiuo metu yra sulaikyti iš viso 11 vyrų, kurių amžius – nuo 18 iki 44 metų, ir gerokai pasistūmėta į priekį tiriant šį nusikaltimą.

Didžiosios Britanijos kovos su terorizmu policijos vadovo Marko Rowley teigimu, teisėsauga išardė „didelę dalį“ tinklo, susijusio su sprogdinimą įvykdžiusiu mirtininku Salmanu Abedi.

„Scanpix“/AP nuotr./Salmanas Abedi
„Scanpix“/AP nuotr./Salmanas Abedi

Tačiau, anot jo, pareigūnams, tiriantiems galimus S.Abedi ryšius su džihadistais Didžiojoje Britanijoje, Europoje, Libijoje ir Artimuosiuose Rytuose, nusikaltimo planas dar nėra visiškai aiškus.

22 metų libių kilmės britas detonavo bombą, kai minios žmonių ėjo iš JAV popmuzikos žvaigždės Arianos Grande koncerto. Per išpuolį žuvo 22 žmonės ir pats sprogdintojas, daugybė žmonių buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius