-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 13 /13:27

Jungtinė Karalystė perspėja apie „netyčinį“ konfliktą Persijos įlankoje

Jungtinės Kralaystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas pirmadienį perspėjo, kad Persijos įlankoje gali „netyčia“ kilti konfliktas, išaugus įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Irano.
Jeremy Huntas
Jeremy Huntas perspėja apie „netyčinį“ konfliktą Persijos įlankoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Saudo Arabija pirmadienį pranešė, kad du jos tanklaiviai buvo apgadinti per „sabotažo ataką“ prie Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) krantų.

Senas karalystės priešininkas Iranas paragino atlikti incidento tyrimą ir įspėjo apie užsienio veikėjų „avantiūrizmą“, nukreiptą prieš jūrų laivybos saugumą regione.

Regione tvyro didžiulė įtampa dėl Vašingtono ir Teherano priešpriešos, susijusios su tarptautiniu susitarimu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos. J.Huntas sakė, kad pirmadienį Briuselyje išsakys Britanijos susirūpinimą JAV valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo.

„Labai nerimaujame dėl netyčinio konflikto rizikos ir eskalacijos, kurios nenorima nė vienoje pusėje, bet (kuri) gali baigtis kažkokiu konfliktu“, – atvykęs į Briuselyje rengiamą Europos Sąjungos diplomatijos vadovų susitikimą sakė J.Huntas.

„Manau, dabar mums reikia ramybės laikotarpio, kad būtume tikri, jog visi supranta, ką galvoja kita pusė. Svarbiausia, turime užtikrinti, kad nesugrąžintume Irano į renuklearizacijos kelią, nes jei Iranas taps branduoline valstybe, jo kaimynės, tikėtina, taip pat užsinorės tapti branduolinėmis valstybėmis“, – kalbėjo užsienio reikalų sekretorius.

„Jau dabar tai yra nestabiliausias pasaulio regionas, ir tai būtų didžiulis žingsnis neteisinga kryptimi“, – pabrėžė jis.

Sekmadienį JAE pranešė, kad prie al Fudžeiros emyrato krantų prieš keturis skirtingų šalių prekybos laivus buvo įvykdytas sabotažas.

Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas al Falihas informavo, kad per sabotažą žmonės nenukentėjo ir buvo išvengta naftos išsiliejimo, tačiau buvo „padaryta nemenkos žalos dviejų laivų konstrukcijoms“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius