Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 27 /12:30

Jungtinė Karalystė priešinsis ES kariuomenės kūrimui

Jungtinė Karalystė priešinsis bet kokiems Europos Sąjungos planams didinti karinį bendradarbiavimą, jeigu jis nebūtų suderinamas su NATO veiklą – net jeigu Jungtinė Karalystė yra apsisprendusi pasitraukti iš Bendrijos, antradienį pareiškė gynybos sekretorius Michaelas Fallonas.
Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Michaelis Fallonas.
Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Michaelis Fallonas. / Flickr.com

„Toliau priešinsimės bet kokiai ES armijos arba ES armijos vadavietės idėjai, kuri tiesiog kenktų NATO“, – M.Fallonas sakė per susitikimą Bratislavoje su kitų 27 bloko šalių gynybos ministrais.

Anksčiau šį mėnesį Slovakijos sostinėje susirinkę ES lyderiai susitarė, kad Bendrija stiprins bendras karines pastangas.

Paklaustas, ar Jungtinė Karalystė galėtų sustabdyti savo planus, kol dar yra Europos Sąjungos nare, M.Fallonas sakė: „Čia nėra daugumos, palaikančios (planus sukurti) ES kariuomenę.“

„Yra daug kitų šalių, kurios, kaip ir mes, laikosi nuomonės, kad tai suvaržys individualų kiekvienos šalies suverenumą“, – pridūrė jis.

„Sutinkame, kad Europai reikia daryti daugiau: ji susiduria su terorizmu, migracija, tačiau kopijuojant ar kenkiant NATO nieko gero neišeis“, – sakė jis.

Europos Sąjungos lyderiai be Britanijos atstovų susitiko Bratislavoje rugsėjo 16 dieną, kad aptartų Bendrijos likimą po birželio 23-osios britų sprendimo palikti ES.

Jie sutarė per šešis mėnesius sukurti naują ES „viziją“ su išplėstu gynybiniu bendradarbiavimu, kuriam nuolat priešindavosi Britanija. M.Fallonas savo ruožtu pabrėžė, kad Britanija ir toliau prisidės prie Europos gynybos, būdama NATO narė.

„Paliekame Europos Sąjungą, tačiau liekame įsipareigoję Europos saugumui – taigi kitais metais atsiųsime daugiau karių į Estiją arba Lenkiją“, – sakė jis.

NATO vadovas ramina

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį pareiškė, kad nėra jokio prieštaravimo tarp Europos Sąjungos planų stiprinti bendradarbiavimą gynybos srityje, kai Bendriją paliks Didžioji Britanija, ir paties transatlantinio aljanso veiklos.

„Nėra jokio prieštaravimo tarp stiprios Europos gynybos ir stiprios NATO – iš tikrųjų jos sustiprina viena kitą. Svarbu, kad išvengtume dubliavimosi, kad viskas būtų suderinama“, – J.Stoltenbergas sakė per ES gynybos ministrų susitikimą Bratislavoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius