-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jungtinė Karalystė vėl keičia skiepijimo tvarką: žmonėms iki 40 metų leis nesirinkti „AstraZeneca“ vakcinos

Dėl kraujo krešulių susidarymo rizikos Jungtinė Karalystė jau kuris laikas siūlė žmonėms iki 30 metų rinktis ne kompanijos „AstraZeneca“, o alternatyvią vakciną. Manoma, kad penktadienį į tokią gyventojų grupę bus įtraukti asmenys ir iki 40 metų, skelbia „The Daily Telegraph“.
„AtraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso
„AtraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokią rekomendaciją pateikė britų vyriausybei patariantis Bendrasis vakcinacijos ir imunizacijos komitetas. Jo teigimu, jauniems Jungtinės Karalystės gyventojams „atsargumo dėlei“ vertėtų siūlyti „Pfizer/BioNTech“ arba „Moderna“ vakcinas.

Amžiaus riba prailginama sulaukus naujų duomenų apie kraujo krešėjimo incidentus. Vaistų ir sveikatos produktų priežiūros agentūra (MHRA) neseniai pranešė, kad nuo balandžio tokių atvejų padaugėjo iki 242, be to, pranešta apie 49 mirtis.

Tą patį balandį minėtas komitetas oficialiai rekomendavo leisti 18–29 metų gyventojams skiepytis ne „AstraZeneca“ sukurta vakcina, kuri dabar pavadinta „Vaxzevria“, o kitų kompanijų preparatais.

Tada skelbta, kad jaunas žmogus, užsikrėtęs koronavirusu, rizikuotų mažiau nei pasiskiepijęs „AstraZeneca“ vakcina – būtent dėl pavojingų kraujo krešulių susidarymo atvejų.

Rimtų komplikacijų rizika vis dar labai maža, bet per dvi savaites pakilo nuo vienos iš 250 tūkst. iki vienos iš 126 tūkst.

„Komitetas pripažino, kad jaunesni žmonės abejoja dėl skiepijimosi ir kad tai susiję su susirūpinimu dėl itin retų kraujo krešulių susidarymo atvejų. Todėl ir priimtas toks sprendimas“, – teigė gydytojas Amiras Khanas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Vakcinacija Jungtinėje Karalystėje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Vakcinacija Jungtinėje Karalystėje

Iki šiol Jungtinėje Karalystėje panaudota daugiau nei 51 mln. trijų skirtingų vakcinų rūšių dozių. Ekspertai „The Daily Telegraph“ teigė, kad šaliai užtenka vakcinų, todėl Londonas gali sau leisti rekomenduoti jaunesniems gyventojams nesirinkti „AstraZeneca“ vakcinos.

Vis dėlto teisė pasirinkti kitą vakciną galios tik tuose regionuose, kuriuose netrūks alternatyvių vakcinų dozių.

Europos vaistų agentūra anksčiau irgi vykdė tyrimą dėl „AstraZeneca“ vakcinos ryšio su kraujo krešėjimo incidentais, bet vėliau patikino, kad preparato nauda nusveria kylančią riziką – ypač kalbant apie vyresnius žmones.

Tačiau Danija dar balandžio viduryje apskritai atsisakė skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina, jos kol kas nenaudoja ir Norvegija. Kita vertus, Vokietija šią savaitę pranešė, kad anuliuoja ankstesnį sprendimą šia vakcina skiepyti tik jaunesnius nei 60 metų asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius