-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinėje Karalystėje dėl COVID-19 plitimo vėl varžomas gyvenimas – galbūt net pusmečiui

„Turime imtis veiksmų“, – antradienį Bendruomenių rūmuose pareiškė Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas ir paskelbė apie šūsnį iš naujo įvedamų suvaržymų. Į vestuves – tik ribotas svečių skaičius, salėje – jokio komandinio sporto, dirbti – vėl tik iš namų, nebent kitaip neišeina. Taip reaguojama į vėl šalyje sparčiai plintantį koronavirusą. Negana to, suvaržymai gali galioti net visą ateinantį pusmetį.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak B.Johnsono, nuo šiol vestuves kartu švęsti galės tik 15 svečių – perpus mažiau, nei galėjo iki šiol. Tiesa, gedėti per laidotuves toliau bus galima 30 žmonių būriui.

Viduje, kitaip tariant, salėse, komandiniu sporto kol kas nebebus galima užsiimti. Nuo spalio 1-osios planuota leisti daliai aistruolių stebėti sportininkų kovas stadionuose, bet dabar esą daroma pauzė.

Be to, nuo šiol vėl bus privaloma dėvėti kaukes kavinių, restoranų ir parduotuvių darbuotojams. Veidą turės užsidengti ir visi taksi ar pavežėjų automobilių keleiviai – to reikalavo Londono meras Sadiqas Khanas.

„Scanpix“/AP nuotr./Kaukėtas taksistas Londone
„Scanpix“/AP nuotr./Kaukėtas taksistas Londone

B.Johnsonas pareiškė, kad suvaržymai gali būti taikomi „galbūt šešis mėnesius“, ir įspėjo, esą nebūtų protinga skųstis.

„Po šešių mėnesių suvaržymų norisi viltis, kad grėsmė sumažėjo, ir tikėti, jog jei iki šiol išvengei viruso, kažkokiu būdu tapai atsparus. Bet tokios nuotaikos mums tik pakenktų – turime veikti kartu, kad išvengtume dar drastiškesnių priemonių“, – teigė britų premjeras.

Jau pirmadienio vakarą buvo pranešta, kad nuo šiol visi barai, aludės ir restoranai turės užsidaryti 22 valandą. Aptarnauti klientus bus galima tik prie staliukų, o į maitinimo įstaigas bus siunčiami policijos pareigūnai, kurie prižiūrės, ar laikomasi tvarkos – kartu sėdėti galės tik ne didesnės nei šešių žmonių grupės.

„Scanpix“ nuotr./Daug naujų suvaržymų taikoma barams ir restoranams
„Scanpix“ nuotr./Daug naujų suvaržymų taikoma barams ir restoranams

Negana to, nebebus galima po 22 valandos pasiimti užsakyto maisto – užsakymai turės saugiai keliauti į namus. Nauja tvarka įsigalioja jau nuo ketvirtadienio.

B.Johnsonas pareiškė, esą taip elgiamasi dėl to, kad viruso plitimas labiau tikėtinas vėlais vakarais aludėse, kai žmonės išgeria alkoholio.

Jungtinėje Karalystėje, kaip ir kitose Europos šalyse, pradėjo daugėti užsikrėtimų COVID-19. Pavyzdžiui, pirmadienį ten užregistruota 4,3 tūkst. naujų infekcijų – beveik 1,8 tūkst. daugiau nei prieš savaitę.

Nors mirčių – vėlgi, kaip ir kitur, – gerokai mažiau nei pavasarį, vyriausybei patariantys mokslininkai įspėja, kad nesiėmus veiksmų mirštamumas vėl gali smarkiai išaugti.

„Prieš mėnesį teigiamų koronaviruso testų sulaukdavo vidutiniškai tūkstantis žmonių. Naujausi duomenys beveik keturgubai didesni ir siekia 3929.

Taip, dalis naujų atvejų sparčiausiai plinta tarp 20–29 metų žmonių, bet duomenys rodo, kad virusas plinta ir į pažeidžiamesnes amžiaus grupes – tai jau matome Prancūzijoje ir Ispanijoje, kur daugiau pacientų yra priimami į ligonines ir, deja, miršta“, – aiškino B.Johnsonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Jungtinėje Karalystėje mirė beveik 42 tūkst. žmonių, kuriems buvo nustatytas užsikrėtimas COVID-19. O mokslininkai teigia, kad nieko nedarant spalio viduryje naujų infekcijų per dieną galima sulaukti net 50 tūkstančių.

„Tai jokiu būdu nereiškia visiško užsidarymo, koks buvo kovą. Mes neliepiame likti namuose, – pabrėžė B.Johnsonas ir pridūrė, kad toliau veiks ir verslai, ir mokyklos. – Tačiau ir vėl prašome biurų darbuotojų, kurie gali dirbti iš namų, tai ir daryti.“

Londono meras S.Khanas pasveikino naujus viešojo gyvenimo apribojimus ir priminė, kad šalies sostinėje situacija blogėja sparčiau nei kitur – čia vis daugiau pacientų atsiduria ligoninių intensyvios priežiūros skyriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius