Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinėje Karalystėje sikhų šventykloje areštuota dešimtys asmenų, konfiskuota ginklų

Jungtinėje Karalystėje policija sekmadienį suėmė 55 žmones ir konfiskavo šaltųjų ginklų vienoje šalies sikhų šventykloje, kur anksčiau kilo protestas prieš mišrią santuoką.
Sikhai savo nekerpamus plaukus nešioja turbanų audekluose.
Sikhai savo nekerpamus plaukus nešioja turbanų audekluose. / Tomo Baranausko nuotr.

Ginkluoti pareigūnai į sikhų šventyklą gurdvarą Lemingtone vidurio Anglijoje buvo išsiųsti anksti sekmadienį, kai į pastatą įėjo grupė vyrų.

Per šį incidentą dėl įsibrovimo sunkinančiomis aplinkybėmis buvo suimti 55 žmonės.

Policijos viršininkas Davidas Gardneris sakė, kad šis įvykis buvo „vietos ginčo paaštrėjimas“.

„Įvykio vietoje buvo konfiskuota nemažai šaltųjų ginklų“, – sakė jis ir pridūrė, kad per incidentą niekas nebuvo sužeistas.

Britanijos sikhų organizacijos „Sikh Council UK“ generalinis sekretorius Gurmelas Singhas sakė, kad protestuotojai laisvai atėjo į šventyklą, o ne jėga įsiveržė į pastatą. Pasak jo, tada tie vyrai pasimeldė ir surengė sėdimąjį protestą prieš turėjusias įvykti sikhų merginos ir kitą tikėjimą išpažįstančio vyro jungtuves.

„Santuoka yra šventa institucija ir mūsų kultūroje nekyla rūpesčių, kai tuokiasi skirtingų rasių žmonės, bet religinė doktrina sako, kad ši konkreti ceremonija yra skirta tik dviem sikhams“, – sakė G.Singhas.

Įvykio liudininkas Perry Phillipsas sakė, kad protestas atrodė taikus.

„Prie įėjimo į gurdvarą mačiau daug žmonių, ... bet buvo ramu, niekas nešūkavo, nieko panašaus“, – sakė jis naujienų agentūrai „Press Association“.

„Lemingtone gyvuoja didelė sikhų bendruomenė ir rinkosi daug žmonių“, – pridūrė vyras.

Organizacija „Sikh 2 Inspire“ nurodė, kad areštuoti asmenys turėjo kirpanus – sikhų apeigų durklus – ir kritikavo reakciją į incidentą šventykloje.

„Žiniasklaida ir policija persekiojo sikhus (už) dalyvavimą (proteste) ir apjuodino gerą sikhų bendruomenės Jungtinėje Karalystėje vardą“, – feisbuke pareiškė grupė, kuri paragino šalininkus nusinešti savo kirpanus į vietos policijos nuovadas ir paaiškinti pareigūnams šio religinio simbolio reikšmę.

Anglijoje ir Velse gyvena daugiau kaip 420 tūkst. sikhų, sudarančių sudaro 0,8 proc. gyventojų, rodo 2011 metų surašymo duomenys.

Krikščionys yra didžiausia religinė grupė – jie sudaro 59,3 procento. Antri gausiausi yra musulmonai (4,8 proc.), o treti – hinduistai (1,5 procento).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius