Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 31 /16:50

Jungtinės Karalystės „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas: „Kelio atgal nebėra“

Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos procesą koordinuojantis sekretorius Davidas Davisas antradienį kreipėsi į parlamento narius, prašydamas jų gerbti prasidėjusį procesą, kurio jau nebegalima atšaukti, rašo politico.eu.
Davidas Davisas
Davidas Davisas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Konservatorių sekretorius į parlamento narius kreipėsi prieš debatus. Praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kad ministrų kabinetui reikalingas parlamento pritarimas, prieš įteisinant 50-ąjį straipsnį ir pradedant išstojimo procesą.

D.Davisas pabrėžė, kad jis neketina diskutuoti dėl „Brexit“ galimybių. Jo teigimu, debatai parlamente neturėtų būti kreipiami į diskusijas dėl to, ar kaip „Brexit“ turi būti vykdomas, nes tai jau yra žmonių referendume išsakytas sprendimas.

„Tai paprasčiausiai jau atlikto sprendimo įgalinimas. Riba, po kurios nebegalima atsigręžti, jau pasiekta. Mes klausėme, ar Britanijos žmonės nori palikti Europos Sąjungą, ir jie nusprendė“, – kalbėjo D.Davisas.

Iš pradžių vyriausybė bandė apeiti parlamentą, tvirtindama, kad jai nereikia atskiro įgaliojimo aktyvuoti 50-ąjį straipsnį, tačiau praėjusią savaitę Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kad vyriausybė privalo tam gauti parlamento pritarimą.

Nors dauguma abiejų parlamento rūmų narių pasisakė prieš „Brexit“, Theresa May paragino įstatymų leidėjus gerbti birželio mėnesio referendumo rezultatą – 52 proc. rinkėjų nubalsavo už tai, kad šalis paliktų Europos Sąjungą po 40 narystės Bendrijoje metų.

„Aš tikiuosi, kad pažvelgę į 50-ojo straipsnio įstatymo projektą, žmonės supras, kad jie turi priimti labai paprastą sprendimą: ar jie palaiko britų valią, ar ne?“ – T.May sakė žurnalistams pirmadienį.

T.May siekia kuo greičiau prastumti šį įstatymo projektą, kad galėtų tesėti savo pažadą ES lyderiams ir oficialiai pradėti pasitraukimą iš ES iki kovo pabaigos.

„Sprendimas jau priimtas“

Vos 143 žodžių „Europos Sąjungos notifikavimo apie pasitraukimą įstatymo projektas“ yra paruoštas taip sausai, kad norintiems atidėti vyriausybės planus arba surišti jos rankas derybose taisyti jį bus sunku.

Opozicinės leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas pažadėjo blokuoti šį projektą, bet jo partija – kaip ir visa šalis – yra susiskaldžiusi „Brexit“ klausimu ir dauguma partijai priklausančių parlamentarų turėtų jam nepaklusti.

Dešimtys T.May konservatorių parlamente taip pat nepritaria jos planams išvesti Britaniją iš bendrosios rinkos, šiai pasitraukus iš ES, baimindamiesi, kad tai gali labai pakenkti šalies ekonomikai.

Tačiau dauguma žada palaikyti vyriausybę, jeigu ministrai informuos parlamentą apie savo strategiją ir derybų eigą.

Keletas opozicijoje esančių parlamentarų pasiūlė pataisų, kurios galėtų numarintį šį įstatymą dar jo pradinėje stadijoje, tačiau jų sėkmė būtų neįtikėtina.

Trečiadienį įvyksiantis balsavimas dėl įstatymo nagrinėjimo tąsos yra laikomas grynu formalumu.

Vis tik per tris artimiausias dienas Bendruomenių Rūmai aptars svarbesnes pataisas tokiais klausimais kaip priėjimas prie Europos bendrosios rinkos.

Velso, Škotijos ir Šiaurės Airijos parlamentai taip pat nori dalyvauti šiame procese, juolab kad pastarųjų dviejų rinkėjai birželio mėnesį nubalsavo už Jungtinės Karalystės pasilikimą ES.

Po Bendruomenių Rūmų įstatymo projektas bus perduotas svarstyti Lordų Rūmams, kuriuose debatai dėl prasidės vasario 20 dieną. Tikimasi, kad įstatymas bus priimtas iki kovo 7 dienos.

Kaip rašo laikraštis „The Times“, tai gali reikšti, kad Britanija – pirmoji šalis, balsavusi už pasitraukimą iš ES – gali aktyvuoti 50-ąjį straipsnį jau kovo 9-10 dienomis įvyksiančiame ES viršūnių susitikime.

Pradėjus oficialų pasitraukimo procesą, Londonas turės susitarti dėl savo išstojimo sąlygų per dvejus metus. Jis taip pat tiksi per tą laikotarpį su Bendrija sudaryti naują prekybos sutartį.

Tuo metu Europos Komisijos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier sako, kad galutinis susitarimas dėl Britanijos atsiskyrimo turi būti pasiektas iki 2018 metų spalio, kad ES ir nacionaliniai parlamentai turėtų laiko galutinei sutarčiai ratifikuoti.

T.May pažadėjo, kad britų parlamentas taip pat galės balsuoti dėl galutinės skyrybų su Briuseliu sutarties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius