Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės jaunimas po referendumo: tai pasaulio, kurį mes pažįstame, pabaiga

Jungtinės Karalystės jaunimas, kuris balsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje (ES), jaučiasi išduotas vyresniosios kartos, kuri atsuko nugarą Europai, nors ir nepatirs visų savo sprendimo pasekmių, rašo „The Guardian“.
Skaičuojami referendumo balsai
Skaičuojami referendumo balsai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sprendimas palikti ES Amalie Rust O'Neill, studijuojančiai grafinį dizainą, yra labai skaudus. Ši studentė gimė ir augo Brightone, tačiau jos šeima kilusi iš Švedijos, Lenkijos ir Airijos.

„Mano šeima – statybininkai iš Lenkijos. Aš esu žmogus, kurį jie nori išbalsuoti iš Jungtinės Karalystės. Jaučiuosi išgąsdinta ir nuliūdusi“, – sako A.R.O'Neill.

Aš esu žmogus, kurį jie nori išbalsuoti iš Jungtinės Karalystės. Jaučiuosi išgąsdinta ir nuliūdusi, – sako A.R.O'Neill.

Mergina ateinančiam dešimtmečiui turėjo daug vilčių, tačiau referendumo rezultatai jas sužlugdė. Jai atrodo, kad dėl to kalta vyresnioji karta, kuriai nerūpi nei šalies ateitis, nei jaunų žmonių svajonės.

„Gyventi ir dirbti užsienyje visada buvo mano svajonė. Tai, kad praradau šią svajonę, yra baisu. Tai, kad ją atėmė mano tautiečiai – dar baisiau“, – sako ji.

Panašų pyktį ir neviltį jaučia daug jaunų valstybės piliečių. Jie jaučiasi išduoti vyresnių savo šalies gyventojų, kurių dėka „Brexit“ triumfavo. Maždaug trys ketvirčiai 18-24 metų amžiaus britų balsavo už pasilikimą ES. Maždaug trys penktadaliai vyresnių negu 60 metų britų balsavo už išstojimą.

„Man pikta, kad vyresnioji karta švenčia pergalę, o jaunoji karta turi kęsti pralaimėjimą, nors būtent jie turės ilgiausiai susitaikyti su šiuo sprendimu“, – sako 18-metė iš Bristolio Phoebe Warneford-Thomson, kuri, kaip ir daugelis jos draugų, balsavo už pasilikimą ES.

Paskelbus referendumo rezultatus, socialiniuose tinkluose ėmė plisti pokštai. „Tai, kad vyresnioji karta nutarė balsuoti už išstojimą iš ES – tas pats, kaip situacija, kai tavo draugas pasirenka filmą, kurį nori žiūrėti, o po 20 minučių išeina namo“, – pajuokavo vienas paauglys „Facebook“. „Aš daugiau nebeužleisiu vietų pagyvenusiems žmonėms autobuse. Akis už akį“, – pokštavo Davidas Vujaničius, serbų kilmės humoristas iš Londono.

Daugelis apgailestaujančių dėl referendumo rezultatų gailisi ne tik dėl ekonominių pasekmių šaliai, bet ir dėl asmeninės žalos, kurią patirs. „Mes niekada nesužinosime, kiek progų, draugysčių, vestuvių ir patirčių mes prarasime“, – sakė vienas anoniminis komentatorius.

Europiečiai, atvykę į Jungtinę Karalystę gyventi, jau ruošiasi patirti daug problemų. „Draugas sako: nepergyvenkime, tai ne pasaulio pabaiga. Bet tai yra pasaulio, kurį žinome, pabaiga“, – sako Hortense Franc, St Martino koledžo studentė. Ji atsikraustė gyventi į Jungtinę Karalystę būdama 10 metų amžiaus, bet dabar nežino, ar galės pasilikti – ir ar norės.

„Ar aš noriu gauti valstybės, kuri į mane žiūri šitaip, pasą? Antra vertus, persikelti į Prancūziją taip pat būtų keista. Aš čia gyvenau visą savo gyvenimą“, – sako H.Franc.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davido Camerono pranešimas apie pasitraukimą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davido Camerono pranešimas apie pasitraukimą

Nedaug jaunųjų balsuotojų tikėjosi pasitraukimo iš ES šalininkų pergalės.

„Mano kartai ateitis atrodo niūri. Mums sako, kad neaišku, ar gausime pensijas, ar turėsime darbą, aš ir mano draugai neturime galimybės įsigyti būstą ir greičiausiai turėsime būstą nuomotis visą savo gyvenimą. O dabar aš dar ir nebesu europietė“, – sako Celeste Houlker, 25 metų amžiaus mentorė.

„Mums atrodo, kad mūsų gyvenimus paveiks pasirinkimas, kurio mes nepadarėme. Kurį padarė žmonės, kurie jau nugyveno savo gyvenimus. 2016 m. yra vienas dalykas, kurio mes norime – stabilumas. Ir jo mes neturime“, – priduria ji.

Vis dėlto dalis jaunimo jaučia užuojautą vyresniajai kartai, sunkiai pritampančiai prie greitėjančio ir vis labiau skaitmeniniu tampančio gyvenimo bei nusivylusiai visomis politinėmis partijomis.

„Aš manau, daug jų yra gera norintys žmonės, kurie tiesiog jaučiasi pavargę, turi mažai informacijos. Be to, jie jaučiasi pamiršti valdžios, kuriai investicijos į didmiesčius yra didesnis prioritetas negu į darbininkų klasės miestus, kuriuose jie gyvena. Didžiausia problema – jie klausėsi neapykantos kupinos propagandos, o ne faktų, ir nukreipė savo pyktį ne ta kryptimi“, – sako Adamas Smithas, 25 metų vaikinas iš rytų Jorkšyro, dirbantis internetiniame marketinge.

Nedidelė jaunimo dalis balsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Tiesa, juos pirmiausia taip apsispręsti paskatino ne imigrantų baimė, bet priešiškumas Europos idėjai. „Aš balsavau už pasitraukimą iš ES, nes jos prigimtis nedemokratiška. Jaučiuosi, tarsi mes būtume tapę šios Sąjungos dalimi, niekam neatsiklausus mūsų nuomonės“, – sako 25 metų Christianas Thomasas iš Kornvalio.

Be to, didelė dalis jaunimo išvis nebalsavo. Regionuose, kur gyvena daugiau jaunimo, balsavusiųjų skaičius buvo mažesnis. Be to, vos pusė 18-24 metų jaunuolių prieš referendumą sakė tikrai ketinantys balsuoti. Tarp vyresnių negu 65 metų asmenų tokių buvo du trečdaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius