-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 20 /15:47

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė atskleis pirmąsias „Brexit“ detales

Theresa May atvyko į pirmąsias savo derybas su Europos Sąjungos lyderiais ir pasakys jiems, kad Jungtinės Karalystės sprendimas palikti Bendriją yra negrįžtamas.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Th.May kreipsis į kitus 27 ES lyderius per vakarienę ketvirtadienio vakare ir patvirtins inicijuosianti dvejus metus truksiantį išstojimo procesą iki kovo pabaigos.

Europos Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas, pirmininkausiantis dviejų dienų ES viršūnių susitikimui Briuselyje, nesiruošia siūlyti diskutuoti dėl šio žingsnio.

Tai yra pirmas kartas, kai šalis narė praneša apie išstojimą iš Bendrijos.

Pasak Jungtinės Karalystės ministrės pirmininkės, ji atvežė „aiškią žinią“ kitiems ES lyderiams, kad Londonas ir toliau vaidins savo vaidmenį bloke, kol oficialiai pasitrauks iš jo po šoką sukėlusio birželio referendumo dėl „Brexit“.

„JK pasitraukia iš ES, bet mes toliau, kol išeisime, vaidinsime visapusišką vaidmenį ir būsime stiprus bei patikimas partneris, kai išeisime“, – sakė Th.May.

„Ir JK, ir ES suinteresuotos, kad mes toliau drauge glaudžiai dirbtume, taip pat – ir šiame viršūnių susitikime“, – pažymėjo politikė

Viršūnių susitikimas prasidės derybomis dėl migracijos. Valstybių ir vyriausybių vadovai taip pat aptars sudėtingus santykius su Rusija.

Penktadienį vyks derybos dėl prekybos – pavyzdžiui, bus diskutuojama apie kilusias kliūtis sudarant ES ir Kanados prekybos sutartį.

Ragina toliau spausti Rusiją

Ketvirtadienį atvykusi į savo pirmąjį ES viršūnių susitikimą Briuselyje, Th.May taip pat paragino parengti užtikrinti „tvirtą ir vieningą“ Europos poziciją dėl Rusijos „žiaurumų“ Sirijoje.

„Gyvybiškai svarbu, kad drauge toliau darytume spaudimą Rusijai sustabdyti jos pasibaisėtinus žiaurumus, jos pasibjaurėjimą keliančius žiaurumus Sirijoje“, – žurnalistams sakė Th.May.

ES lyderiai, susirinkę į dviejų dienų derybas, turi „griežtai pasmerkti“ Maskvą ir paraginti visam laikui nutraukti karo veiksmus Sirijoje, kur Rusija ir Sirijos armija pradėjo trumpą „humanitarinę pauzę“ atakuojamame Alepo mieste.

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai po susitikimo išvakarėse įvykusių derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu perspėjo, kad negali atmesti sankcijų dėl galimų skerdynių ten.

Europos Sąjunga dėl Rusijos turėtų palikti visas galimybes, tarp jų – galimybę įvesti sankcijas Maskvai, jeigu ji tebedarys „nusikaltimus“ apsiaustame Sirijos Alepo mieste, ketvirtadienį sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„ES turėtų išlaikyti visas galimybes, tarp jų – sankcijas, jeigu šie nusikaltimai tęsis“, – sakė ir D.Tuskas, atvykęs į ES lyderių susitikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius