Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May išdėstys planus dėl prekybos su ES ateities

Tarp Londono ir Briuselio didėjant įtampai dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos padarinių Šiaurės Airijai, britų ministrė pirmininkė Theresa May penktadienį išdėstys planus dėl naujų ekonominių santykių su bloku po „Brexit“.
Theresa May
Theresa May / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Laukiamoje svarbioje kalboje, kurią pasakys kelios savaitės prieš derybų dėl prekybos su ES pradžią, Th.May pareikš, kad Britanija turi eiti savo keliu, nepriklausomai nuo dabartinių bloko taisyklių.

Tačiau ji paragins sudaryti „kuo platesnį ir didesnį susitarimą, apimantį daugiau sektorių ir numatantį išsamesnį bendradarbiavimą nei bet kurie kiti šiuo metu egzistuojantys laisvosios prekybos susitarimai“, rodo jos kalbos ištraukos, kurias ketvirtadienį paskelbė jos biuras.

Ministrė pirmininkė pasakys, kad tai pasiekiama ir atitinka Britanijos bei ES interesus – dėl to, kaip glaudžiai jos yra susijusios šiuo metu.

Briuselis šią savaitę padidino spaudimą sutarties projektu, kuriame siūloma Šiaurės Airijai likti muitų sąjungoje su ES, nors likusi Jungtinės Karalystės dalis jai nepriklausytų.

„Vietoje poreikio suartinti dvi skirtingas sistemas, užduotis bus tvarkyti šiuos santykius, kai būsime dvi atskiros teisinės sistemos“, – sakoma Th.May kalbos tekste.

ES lyderiai spaudė ministrę pirmininkę paaiškinti, ko ji nori, prieš jiems sutariant dėl savo pozicijos būsimos ekonominės partnerystės klausimu per vėliau šį mėnesį įvyksiantį viršūnių susitikimą.

Briuselis šią savaitę padidino spaudimą sutarties projektu, kuriame siūloma Šiaurės Airijai likti muitų sąjungoje su ES, nors likusi Jungtinės Karalystės dalis jai nepriklausytų.

Šis pasiūlymas buvo pateiktas kaip atsarginis variantas, jei Londonas nepateiktų geresnio sprendimo siekiant išvengti naujų muitinės patikrinimų tarp britų valdomos Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos. Kai kas baiminasi, kad „reali siena“ ten galėtų pakenkti trapiai taikai.

Tačiau pasiūlymu pasipiktino Vestminsteris, kuriame Th.May perspėjo, kad tai kelia grėsmę šalies vientisumui ir kad „joks JK ministras pirmininkas niekada negalėtų su tuo sutikti“.

Penktadienio kalboje, kuri dėl prastų orų bus pasakyta ne Šiaurės Rytų Anglijoje esančiame Niukaslo mieste, kaip planuota, o Londono mero rezidencijoje, Th. May akcentuos, kad bet koks „Brexit“ susitarimas „privalo stiprinti mūsų šalių sąjungą“.

„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Scanpix“ nuotr./Theresa May

„Jokios prekybos be trikdžių“

Th.May sako, kad Didžioji Britanija po „Brexit“ pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos. Tuo siekiama nutraukti masinę migraciją ir užtikrinti, kad šaliai nebereiktų laikytis bloko taisyklių.

Penktadienį ministrė pirmininkė akcentuos, kad 2016 referendumas, kuriame britai nubalsavo už išstojimą iš ES, „buvo balsavimas už mūsų sienų, įstatymų ir pinigų kontrolę“.

Tačiau ES lyderiai perspėjo, kad Britanija negali tikėtis nutraukusi oficialius ryšius su artimiausia prekybos partnere toliau naudotis tais pačiais privalumais.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas tai pakartojo ketvirtadienį, aplankęs Th.May Dauningo gatvėje. Jis sakė: „Negali būti prekybos be trikdžių nepriklausant muitų sąjungai ir bendrajai rinkai.“

Britų euroskeptikai perspėja, kad pasilikimas šiose institucijose būtų tas pats, kas visai neišstoti iš ES.

Britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas šią savaitę užsiminė, kad ginčas dėl Šiaurės Airijos statuso yra politinis manevras, turintis priversti vyriausybę keisti kursą.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas

Th.May Konservatorių partijos parlamentaras, aktyvus euroskeptikas Jacobas Reesas-Moggas naujienų agentūrai AFP sakė, kad yra „technologinių sprendimų“ norint išvengti „realios“ airių sienos scenarijaus.

Pasak jo, Britanijos pasilikimas muitų sąjungoje, būtinybė laikytis ES taisyklių praradus savo narės vietą prie ES stalo, „nužudytų „Brexit“.

Tačiau pagrindinė opozicinė Darbo partija pirmadienį išreiškė palaikymą tokiai idėjai, kurią jau parėmė pagrindinės verslo lobistų grupės.

Leiboristų atstovas „Brexit“ klausimais Keiras Starmeris kritikavo Th.May kalbą dar prieš jai ją pasakant.

Jų pozicijos pasikeitimas didina statymus parlamente, kuris balsuos dėl galutinio išstojimo susitarimo. Th.May parlamente turi tik nedidelę persvarą.

Leiboristų atstovas „Brexit“ klausimais Keiras Starmeris kritikavo Th.May kalbą dar prieš jai ją pasakant.

„Mums reikia konkrečių pasiūlymų. Jos „raudonų linijų, bet be plano“ strategija lekia nuo kelio“, – ketvirtadienį vakare socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Buvę ministrai pirmininkai Johnas Majoras ir Tony Blairas šią savaitę viešai kritikavo vyriausybės viltis dėl tolesnės prekybos be trikdžių nepriklausant ES institucijoms.

„Tai ne griežtų derybų ar silpnų derybų klausimas. Taip tiesiogine prasme nebus“, – BBC radijui sakė T.Blairas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius