Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės premjeras prašys karalienės paleisti parlamentą prieš įtemptus rinkimus

Didžiojoje Britanijoje pirmadienį prasidės labiausiai įtempta per kelis pastaruosius dešimtmečius rinkimų kampanija, kai karalienė Elizabeth II paleis parlamentą ministro pirmininko Davido Camerono prašymu, ruošiantis neįprastai aštriai politinei kovai dėl teisės valdyti 2,8 trln. JAV dolerių vertės ekonomiką.
Britų premeras Davidas Cameronas
Britų premeras Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per tradicinę ceremoniją D.Cameronas bus atvežtas į Bakingamo rūmus ir paprašys monarchės sutikimo paleisti parlamentą prieš gegužės 7-ąją vyksiančius rinkimus. Šis formalumas žymės penkerius metus dirbusios D.Camerono konservatorių koalicijos su centro kairiaisiais liberalais demokratais simbolinę pabaigą.

Keliomis valandomis vėliau D.Cameronas, kuris sako aistringai trokštantis būti perrinktas naujai kadencijai, kad galėtų „užbaigti darbą“, planuoja vadovauti vienam rinkimų kampanijos mitingui Anglijos kaimiškame regione, o opozicinė Leiboristų partija ketina pristatyti savo politiką dėl verslo, perspėdama, kad dabartinio premjero pozicija Europos atžvilgiu kelia „aiškų ir esamą“ pavojų.

Nors vyriausybė oficialiai tęs darbą, kol bus suformuota nauja, per tą laiką tradiciškai neturėtų būti priimamai jokie svarbūs politiniai sprendimai. Tuo tarpu 650 žemųjų parlamento rūmų nariai vėl taps eiliniais visuomenės nariais.

Nuo šių rinkimų rezultatų priklausys Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje ateitis. Jie taip pat lems tolesnę galių pusiausvyrą tarp Jungtinės Karalystės ir itin kategorišku tonu kalbančios jos narės Škotijos, kuri praeitais metais surengė referendumą dėl atsiskyrimo, nors tokiam žingsniui nebuvo surinkta pakankamai balsų.

Tvyrant abejonėms dėl ateities, atspindinčioms susiskaldžiusį politinį peizažą, abiejų pagrindinių partijų – Konservatorių ir Leiboristų – lyderiai kartu su penkių kitų partijų vadovais dalyvaus bendruose televizijos debatuose.

Opiausi klausimai – kaip suvaldyti šalies biudžeto deficitą, užtikrinti branginamos, bet į sunkią padėtį patekusios Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) ateitį ir išspręsti imigracijos keliamas problemas.

Rinkimų kampanijos pradžios išvakarėse paskelbti dviejų apklausų rezultatai prognozuoja įtemptą kovą. Viena iš jų rodė, kad leiboristai pagal populiarumą keturiais procentiniais punktais lenkia konservatorius, o kita – tokio paties dydžio konservatorių persvarą.

D.Cameronas žadėjo, kad jeigu rinkimuose jį lydės sėkmė, jis iki 2017 metų pabaigos surengs referendumą dėl Didžiosios Britanijos narystės ES. Toks žingsnis kelia pavojų, kad Didžioji Britanija pasitrauks iš didžiausio pasaulyje prekybos bloko, o Jungtinės Valstijos siunčia signalus, kad nenori tokio scenarijaus.

Škotų nacionalistai užsiminė, kad tuo atveju, jeigu Britanija nubalsuotų už pasitraukimą iš ES, būtų inicijuojamas naujas referendumas dėl regiono nepriklausomybės.

Tuo tarpu leiboristai pasisako prieš bet kokį referendumą dėl ES narystės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius