Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės premjerė gina daugiašalę pasaulio tvarką

Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovė Theresa May trečiadienį paragino valstybių lyderius ginti taisyklėmis grindžiamą pasaulio tvarką ir daugiašales institucijas.
Theresa May Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje
Theresa May Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Diena anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas aukštino nacionalinį suverenitetą.

Kreipdamasi į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją britų premjerė kalbėjo apie daugybę pavojingų iššūkių valstybėms narėms, pradedant Sirija, kuri naudoja cheminius ginklus prieš savo žmones, baigiant terorizmu ir ekonomine nelygybe. Ji paragino tarptautinę bendriją vieningai kovoti su šiais iššūkiais.

„Manau, kad reaguoti į tokią daugybę iššūkių galime vieninteliu būdu – susitelkdami ir gindami mūsų taip sunkiai kurtą pasaulio tvarką bei mums brangias vertybes“, – sakė ji.

„Nes tai yra mūsų pagrindinės bendros vertybės – sąžiningumas, teisingumas ir žmogaus teisės. Jos paskatino valstybes veikti drauge dėl bendrų interesų ir suformuoti daugiašalę sistemą“, – sakė F.Mogherini.

F.Mogherini: „Nes tai yra mūsų pagrindinės bendros vertybės – sąžiningumas, teisingumas ir žmogaus teisės. Jos paskatino valstybes veikti drauge dėl bendrų interesų ir suformuoti daugiašalę sistemą.“

„Sukūrėme šią taisyklėmis grindžiamą sistemą... sudarančią sąlygas tarptautiniam bendradarbiavimui, kuris leidžia mums ginti tas vertybes“, – pridūrė ji.

Th.May išsakyta pozicija smarkiai skyrėsi nuo D.Trumpo antradienio kalbos. Savo kreipimesi JAV prezidentas daugiau nei 20 kartų pavartojo žodžius „suverenus“ bei „suverenitetas“ ir tvirtino: „Nacionalinė valstybė išlieka geriausia priemone žmogaus egzistavimo sąlygoms pagerinti“.

D.Trumpo nacionalistinė retorika žymi Vašingtono atsitraukimą nuo daug dešimtmečių deklaruotos paramos daugiašalėms pastangoms. Tai liudija ir D.Trumpo sprendimas trauktis iš Ramiojo vandenyno partnerystės (Trans-Pacific Partnership, TPP) bei jo grasinimai pasitraukti iš Paryžiaus klimato susitarimo ir nutraukti susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos.

Tuo tarpu Th.May laisvosios prekybos susitarimus ir Paryžiaus klimato sutartį pavadino taisyklėmis grindžiamos tarptautinės sistemos, užtikrinančios taiką ir gerovę, pavyzdžiais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tačiau po savo kreipimosi į JT Generalinę Asamblėją britų premjerė turėjo grįžti į Londoną pirmininkauti vyriausybės posėdžiui, skirtam aptarti Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš neabejotinai reikšmingiausio jos daugiašalio susitarimo – Europos Sąjungos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius