-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės premjerė Th.May siekia ES paramos dėl buvusio šnipo užpuolimo

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May ketvirtadienį sieks vieningo Europos Sąjungos lyderių pasmerkimo Maskvai dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo, bet jos laukia šalių, norinčių išsaugoti ryšius su Kremliumi, pasipriešinimas.
Theresa May
Theresa May / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Per viršūnių susitikimą Briuselyje Th.May informuos savo kolegas apie pažangą tiriant Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimą. Ekspertai nustatė, kad buvęs dvigubas agentas ir jo duktė kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste buvo paveikti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.

JAV, Prancūzija ir Vokietija palaiko Londoną ir sako sutinkančios su jo vertinimu, kad vienintelė tikėtina kaltininkė yra Rusijos valstybė. Tačiau kai kurios ES narės, palaikančios glaudžius ryšius su Maskva, tokios kaip Graikija ir Italija, nori švelnesnės pozicijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Th.May kitiems 27 ES lyderiams primins, kad grėsmė iš Rytų truks dar ilgai po Didžiosios Britanijos išstojimo iš bloko, numatomo kitais metais.

„Rusijos iššūkis ... tęsis daug metų. Kaip viena Europos demokratijų, JK stovės petys į petį su ES ir NATO, kad šias grėsmes pasitiktume drauge. Jei būsime vieningi, mums pavyks“, – viršūnių susitikime turi pasakyti ministrė pirmininkė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donaldas Tuskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donaldas Tuskas

ES Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas viršūnių susitikimo užkulisiuose sakė, kad lyderiai po atakos Solsberyje pademonstruos solidarumą su Britanija, ir paragino bloką imtis praktinių žingsnių stiprinant pasirengimą būsimoms atakoms.

Pasekmės Rusijai

„Mums reikia didinti savo atsparumą hibridinėms grėsmėms, tokioms kaip pasitikėjimo mūsų demokratijomis žlugdymas netikromis naujienomis ar kišimųsi į rinkimus“, – pridūrė buvęs Lenkijos premjeras.

M.Molrawieckis: „Mums reikia didinti savo atsparumą hibridinėms grėsmėms, tokioms kaip pasitikėjimo mūsų demokratijomis žlugdymas netikromis naujienomis ar kišimųsi į rinkimus.“

Apnuodijimas Solsberyje išprovokavo piktą diplomatinį Londono ir Maskvos ginčą, abi šalys išsiuntė viena kitos diplomatų. Kremlius neigia bet kokią atsakomybę už šią ataką, o Rusijos valstybinė žiniasklaida pateikė daug alternatyvių paaiškinimų.

ES lyderiai ketvirtadienį paskelbs pareiškimą apie Solsberio ataką. Naujienų agentūros AFP matytame jo projekte sakoma, kad lyderiai „koordinuos veiksmus dėl pasekmių“ Rusijai, bet kaltinimų Maskvai nėra, sankcijos neminimos.

Kai kurios šalys nori griežtinti pareiškimą, kad jis atitiktų praėjusią savaitę paskelbtą bendrą Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir JAV deklaraciją, kurioje kaltinama Rusija.

„Tikėtino alternatyvaus paaiškinimo nėra. Tai ne didesnio įrodymų kiekio, o paramos šiai išvadai pademonstravimo klausimas“, – sakė vienas ES diplomatas.

Tačiau nepritariančios šalys, įskaitant Graikiją, Italiją, Kiprą ir Austriją, labai nori išsaugoti gerus santykius su Maskva ir reikalavo sušvelnintos versijos, kurioje tebūtų pasakyta, jog ES „itin rimtai“ vertina Londono nuomonę, kad kalta Maskva.

Incidentas Solsberyje įvyko visoje Europoje labai nerimaujant dėl Rusijos kišimosi: pradedant besikartojamčiomis kibernetinėmis atakomis, ypač Baltijos šalyse, baigiant, anot ES, „surežisuota dezinformacijos strategija“, kuria siekiama destabilizuoti bloką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ „Zizzi“ restoranas, prie kurio buvo rastas sąmonę praradęs Sergejus Skripalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ „Zizzi“ restoranas, prie kurio buvo rastas sąmonę praradęs Sergejus Skripalis

Prekybos ir „Facebook“ klausimai

Atrodo, kad Britanija šiuo metu siekia vieningos ES paramos, o ne naujų sankcijų Rusijai. Bet kokiu atveju ES pareigūnams reikėtų laiko naujoms priemonėms parengti.

Taip pat atrodo, kad britų pareigūnai spaudžia sąjungininkus Europoje pasekti Londono pavyzdžiu ir išsiųsti Rusijos diplomatų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

Britanijos parlameto nariai šią savaitę piktinosi Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio „šleikščiu“ sveikinimo laišku Vladimirui Putinui, praeitą savaitgalį perrinktam ketvirtai kadencijai Rusijos prezidento poste.

D.Tuskas, dažnai reiškiantis griežtą poziciją Rusijos atžvilgiu, trečiadienį sakė, kad jam „nėra nuotaikos švęsti prezidento Putino pakartotinio paskyrimo“.

Be atakos Solsberyje, per dvi dienas truksiantį ES viršūnių susitikimą taip pat bus aptartas prekybos ginčas su JAV, prezidentui Donaldui Trumpui paskelbus apie didelius muitus importuojamam plienui ir aliuminiui.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas

ES Vašingtone siekia lengvatų, bet perspėjo parengusi atsakomųjų priemonių, todėl nuogąstaujama dėl galinčio kilti didelio masto transatlantinio prekybos karo.

Lyderiai taip pat aptars skandalą dėl duomenų, gautų iš socialinio tinklo „Facebook“ ir panaudotų vienos britų konsultacinės firmos, kurią buvo nusamdžiusi D.Trumpo 2016 metų rinkimų kampanija. Pasak D.Tusko, tai „ypač aktualu“ turint omenyje platesnes grėsmes, tokias kaip kišimasis į rinkimus.

Th.May iš viršūnių susitikimo išvyks ketvirtadienį vakare. Likę 27 ES lyderiai penktadienį turi pritarti suderintam pereinamajam laikotarpiui po „Brexit“ ir priimti gaires deryboms dėl būsimų Bendrijos santykių su Jungtine Karalyste, įskaitant prekybos susitarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius