-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May ruošiasi pasakyti kalbą apie „Brexit“

Jungtinės Karalystės (JK) premjerė Theresa May kitą savaitę pasakys kalbą apie jos šalies partnerystę su Europos Sąjunga po „Brexit“, aptarusi pasitraukimo iš Bendrijos planą su kabineto nariais per aštuonias valandas trukusį posėdį, ketvirtadienį pranešė jos biuras.
Theresa May
Theresa May / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Th.May sukvietė pagrindinius ministrus į savo užmiesčio rezidenciją Čekerse per popiečio diskusijas ir vakarienę aptarti, kokius ekonominius ryšius JK ketina palaikyti su ES po pasitraukimo iš bloko 2019-ųjų kovą.

„Kelias į priekį bus apibrėžtas premjerės kalboje ateinančią savaitę, po viso kabineto diskusijų“, – sakė vienas Dauningo gatvės atstovas. Toks vyriausybės posėdis paprastai rengiamas antradienį.

Ketvirtadienį vykusiame susitikime dalyvavo „Brexit“ pakomitečio nariai, tarp jų užsienio reikalų sekretorius Borisas Džonsonas, raginęs nutraukti daugelį ryšių su Briuseliu, ir iždo sekretorius Philipas Hammondas, pasisakantis už artimesnę partnerystę.

Premjerės biuro atstovas sakė, kad per posėdį buvo aptartos automobilių pramonės, žemės ūkio ir maisto sektoriaus, taip pat skaitmeninės prekybos perspektyvos. Th.May vadovavo diskusijoms dėl bendros ekonominės partnerystės ateities.

JK yra spaudžiama pateikti išsamesnį savo pageidavimų sąrašą. Olandijos premjeras Markas Rutte šią savaitę perspėjo Londoną, kad „laikrodis tiksi“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas turėtų paskelbti rekomendacijas deryboms dėl ryšių su JK ateities per kovo 22–23 dienomis vyksiantį ES viršūnių susitikimą. Tikimasi, kad šios derybos prasidės balandį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas

JK sako paliksianti ES bendrąją rinką ir muitų sąjungą, siekdama užsitikrinti, kad būtų nutrauktas migrantų laisvo judėjimo režimas ir sustabdyta Europos Teisingumo Teismo (ETT) jurisdikcija šalyje.

Th.May nori naujos sutarties, numatančios kiek įmanoma mažesnius būsimus muitus ir prekybos biurokratinius suvaržymus. Tačiau ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier perspėjo, kad kai kurie suvaržymai bus neišvengiami, jeigu premjerė laikysis savo dabartinės pozicijos.

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos vadovas Jeremy Corbynas savo ruožtu pirmadienį turėtų pasakyti kalbą, labiau detalizuojančią jo stovyklos poziciją dėl „Brexit“.

Bet kokiam susitarimui su Briuseliu dar turės pritarti Bendruomenių Rūmai, kur Th.May konservatoriai turi tik nedidelę daugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius