-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jungtinės Karalystės vyriausybė plėšosi dėl darbuotojų iš ES šalių

Jungtinės Karalystės iždo departamentas būtų linkęs leisti migrantams iš ES šalių ir po balsavimo už „Brexit“ vykti dirbti į šalį mainais į prieigą prie bendrosios rinkos. Tačiau kitos ministerijos nusiteikusios užimti kietesnę liniją, rašo „The Times“.
Philipas Hammondas
Philipas Hammondas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Čia vyksta grumtynės. Pagrindinis kaltininkas – iždo sekretorius Philipas Hammondas. Jo pozicija – kad nėra jokių raudonų linijų, kad reikia bet kokia kaina išlikti bendrojoje rinkoje“, – teigė „The Times“ šaltinis valdančiojoje Konservatorių partijoje.

Kitas šaltinis, siejamas su pačiu Ph.Hammondu, pridūrė: „Mus svarbiausia – finansinių paslaugų rinka. Vokiečiams tokia bus automobilių rinka.“

Abu ministrai, paskirti planuoti derybas dėl „Brexit“ (Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES, už kur britai balsavo birželio 23 dieną, – red), – Davidas Davisas ir Liamas Foxas – jau pareiškė, kad nei jie, nei šalies visuomenė nepalaikytų sprendimo leisti darbuotojams iš kitų ES narių ir toliau vykti dirbti į Jungtinę Karalystę.

Jie primena, kad per referendumą dominavo antiimigracinės nuotaikos, o po balsavimo premjere paskirta Theresa May ne kartą pabrėžė, jog piliečių nuomonę reikia gerbti.

Tačiau „The Sunday Times“ praneša, kad Ph.Hammondo vadovaujamas departamentas siekia perimti derybų dėl „Brexit“ kontrolę, nes departamento darbuotojai daug geriau nei politiniai pareigūnai išmano ekonominius reikalus.

Andrew Bridgenas: „Mums reikia raudonos mėsos. Visuomenei – irgi.“

O ir buvęs šalies ministrų kabineto sekretorius Gusas O'Donnellas praėjusią savaitę pareiškė, kad Jungtinės Karalystės valstybės tarnautojai kur kas proeuropietiški nei konservatoriai. Jo nuomone, Britanija, net nepaisant referendumo baigties, galėtų likti reformuotos ES dalimi.

Konservatorių frakcijos Bendruomenių rūmuose deputatai, žinoma, jau niršta. Esą jei premjerė Th.May klausysis vien Iždo departamento specialistų, ji netrukus turės kovoti su politiniu maištu torių gretose.

„Ji jau dabar turi paaiškinti, ką turi omenyje sakydama, kad „Brexit“ reiškia „Brexit“. Mums reikia raudonos mėsos. Visuomenei – irgi“, – savaitgalį įspėjo konservatorius Andrew Bridgenas.

Britai turi apsispręsti, ko nori

Kalbos dėl Jungtinės Karalystės ir ES santykių ateityje įsibėgėja prieš neeilinį 27 ES lyderių susitikimą Bratislavoje rugsėjo viduryje.

Sigmaras Gabrielis: „Turime pasirūpinti, kad britai negalėtų ir toliau mėgautis visais ES pliusais, nebepriklausydami Bendrijai.“

Vokietijos socialdemokratų lyderis Sigmaras Gabrielis sekmadienį paskelbė, kad Bendriją bus galima „nuleisti į kanalizaciją“, jei Londonui bus leista be didesnio sukrėtimo pasitraukti iš bloko.

„Jei blogai suplanuosime „Brexit“, mus ištiks didžiulės problemos. Turime pasirūpinti, kad britai negalėtų ir toliau mėgautis visais ES pliusais, nebepriklausydami Bendrijai“, – tegė S.Gabrielis.

Dar vienas aukštas kitos Vakarų Europos šalies diplomatas „The Times“ paaiškino, kad A.Merkel, praėjusią savaitę susitikusi su 15 ES šalių lyderių, padarė tokią pat išvadą.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel

„Britanija turės palikti bendrąją rinką, o tada derėtis dėl prekybos sutarties atskirais punktais. Laisvo judėjimo principo atmetimas reiškia, kad bus prarasta prieiga prie vieningos. Pasirinkti turi patys britai“, – teigė pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius