Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės žydai puola leiboristų lyderį Jeremy Corbyną dėl antisemitizmo

„Gana yra gana“, – taip atvirame laiške, kuriame opozicinių leiboristų lyderis Jeremy Corbynas, neslepiantis kraštutinių kairiųjų pažiūrų, kaltinamas nesugebėjimu pažaboti antisemitizmo savo partijos gretose, rašo Jungtinės Karalystės žydų organizacijos.
Jeremy Corbynas
Jeremy Corbynas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

J.Corbynas netrukus pareiškė nuoširdžiai atsiprašantis dėl skausmo, kurį kelia „antisemitizmo telkiniai“ Leiboristų partijoje. Jis planuoja susitikti su žydų bendruomenės atstovais.

Tačiau atvirą laišką pasirašiusios organizacijos pirmadienį jau suplanavo protesto akciją prie parlamento rūmų Londone. Žydų lyderystės taryba ir kitos grupės tvirtina, kad leiboristai sistemiškai nesugeba susidoroti su antisemitizmu.

„(Ponas Corbynas) negali rimtai svarstyti apie antisemitizmą, nes jis ideologiškai susitapatinęs su radikalių kairiųjų pasaulėžiūra, kuri yra instinktyviai priešiška žydų bendruomenėms“, – rašoma laiške.

Be to, teigiama, esą J.Corbynas „stojo į antisemitų pusę“ arba dėl to, kad „kraštutiniai kairieji karštai nekenčia sionistų“, arba todėl, kad „į pasaulį žiūri kaip į sąmokslą, kuriame žydų bendruomenės vertinamos kaip priešiški klasiniai priešai“.

Galiausiai tvirtinama, kad tie, kurie skleidžia antisemitišką retoriką, J.Corbyną vertina kaip savo „vedlį“. Esą leiboristų lyderis „yra vienintelis asmuo, kuris galėtų pareikalauti, kad visa tai liautųsi“.

J.Corbynas atsiprašė ir pažadėjo kovoti su antisemitizmu Leiboristų partijoje, tačiau vidinės nesantaikos draskomos politinės jėgos atstovai Bendruomenių rūmuose Ianas Austinas ir Liz Kendall jau pasipiktino: esą vien atviras laiškas užtraukia gėdą leiboristams.

2016 metais iš partijos buvo laikinai pašalinta parlamentarė Naz Shah, kuri pasidalijo prieštaringai vertinamo mokslininko Normano Finkelsteino mintimi, esą Izraelį reikėtų perkelti į JAV.

Bet dėl ko apskritai kilo skandalas? Žydų organizacijos tokiu laišku reagavo į faktą, kad J.Corbynas dar 2012 metais užstojo menininką, ant namo sienos Londone palikusį antisemitinių atspalvių piešinį. Be to, jis yra dalyvavęs organizaciją „Hezbollah“ palaikančiuose mitinguose.

Tas menininkas, kurio slapyvardis – „Mear One“, 2012-aisiais savo piešinį, vaizdavusį pinigus ant pasilenkusių darbininkų nugarų skaičiuojančius verslininkus, taip pat žydus, paskelbė ir „Facebook“.

Menininkas prirašė: „Rytoj jie nori nuvalyti mano priešinį. Saviraiškos laisvė. Kviečia Londonas. Viešasis menas.“

J.Corbynas atsakė: „Kodėl? Esate geroje kompanijoje. Rockerfelleris sunaikino Diego (Riveros) piešinį, nes jame buvo Lenino atvaizdas.“

Pasiaiškinimo dėl tokio komentaro neseniai pareikalavo ir leiboristė Bendruomenių rūmų narė Luciana Berger.

Pats J.Corbynas sako apgailestaujantis, kad atidžiau neįsigilino į piešinį, kurį dabar vadina „keliančiu didelį nerimą“: „Pasisakau prieš antisemitiško turinio platinimą, o kova už žodžio laisvę negali tapti antisemitizmą pateisinančiu veiksmu.“

Įtarimų dėl Leiboristų partiją persmelkusio antisemitizmo būta ir anksčiau. 2016 metais iš partijos buvo laikinai pašalinta parlamentarė Naz Shah, kuri pasidalijo prieštaringai vertinamo mokslininko Normano Finkelsteino mintimi, esą Izraelį reikėtų perkelti į JAV.

Dėl panašių minčių iš Leiboristų partijos iki šiol laikinai pašalintas buvęs Londono meras Kenas Livingstone'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius