-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos įspėja: krizė dar nesibaigė, gresia naujas nuosmukis

Krizė dar nesibaigė – tokia yra pagrindinė Jungtinių Tautų organizacijos ataskaitos žinia. Tiek Europa, tiek Kinija susiduria su naujais pavojais, skelbia spiegel.de.
Jungtinės Tautos prognozuoja recesiją.
Jungtinės Tautos prognozuoja recesiją. / Reuters/Scanpix nuotr.

Jungtinių Tautų organizacija (JTO) skeptiškai nusiteikusi dėl pasaulio ekonomikos ateities. Augimas šiemet ženkliai sumažėjo ir per ateinančius dvejus metus išliks vangus, sakoma antradienį Niujorke paskelbtame JTO pasaulio ekonomikos tyrime. Teigiama, kad pasauliui gresia naujas nuosmukis. 

„Euro krizės paaštrėjimas, fiskalinis deficitas JAV ir „stiprūs vėjai“ Kinijoje gali sukelti naują pasaulinę recesiją“, – sako tyrimo autorius Robas Vosas. 

Jokių geresnių prognozių JTO nežada ir darbo rinkoje. Nors situacija šiemet pagerėjo, augimas nėra pakankamas, jog darbo krizė baigtųsi. Europai ir JAV reikia dar mažiausiai penkerių metų, kad būtų atkurta tiek darbo vietų, kiek jų žmonės neteko 2008-2009 metais. 

„Tik kai kuriose Europos šalyse, Austrijoje, Vokietijoje, Liuksemburge ir Nyderlanduose nedarbo lygis yra žemas, maždaug penki procentai“, – sakoma ataskaitoje. 

Vokietijos ekonominį augimą stabdo sulėtėjusi pasaulinė prekyba. 

Pagerino prognozes Kinijai

Ekonominės problemos Europoje, JAV ir Japonijoje, anot JTO, turi didelį poveikį besivystančioms šalims. Eksportas iš trečiojo pasaulio šalių pasunkėjo, sumenko ekonomikai skirtos nacionalinės investicijos. Šiose šalyse nedarbas yra didžiulė problema. 

Ataskaitos autoriai ragina lyderius jungtis koordinuotai fiskalinei politikai. Taip būtų galima sukurti daugiau darbo vietų, o ekonomika taptų labiau tausojančia aplinką. 

Gera žinia Kiniją pasiekė iš pasaulio banko. Šis padidino Kinijos augimo prognozes. Prognozuojama, kad kitąmet ji augs iki 8,4 proc. Spalį prognozuotas 8,1 proc. augimas. 

Geresnes perspektyvas Pasaulio bankas įžvelgė dėl didelės apimties investicinių projektų, plačios fiskalinės politikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius