-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jungtinės Tautos kritikuoja rasizmą Australijos aborigenų atžvilgiu

Australijoje rasizmas aborigenų atžvilgiu yra paplitęs ir kelia didelį nerimą, pirmadienį sakė Jungtinių Tautų pasiuntinė, kuri paragino vyriausybę labiau bendradarbiauti su autochtonais.
Australijos aborigenų vaikų ir besilaukiančiųjų fotosesija
Australijos aborigenų vaikų ir besilaukiančiųjų fotosesija / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.
Temos: 2 Rasizmas Australija

JT specialioji įgaliotinė Victoria Tauli-Corpuz Kanberos kvietimu nuvyko 15 dienų vizito – įvertinti pažangos, padarytos nuo paskutinio apsilankymo 2009 metais.

Ji sakė pamačiusi, kad rasizmas aborigenų atžvilgiu yra paplitęs.

„Keliaujant per šalį rasizmas aborigenų ir Toreso sąsiaurio salų žmonių atžvilgiu man kėlė didelį nerimą“, – sakė ji.

„Tai pasireiškia įvairiais būdais, nuo viešo stereotipizuoto jų, kaip smurtaujančių nusikaltėlių, socialinės apsaugos sistemos išlaikytinių ir prastų tėvų, vaizdavimo iki diskriminacijos vykdant teisingumą“, – sakė V.Tauli-Corpuz.

Savo kelionės metu ji vertino priemones, kuriomis siekiama naikinti kliūtis aborigenams, spręsti problemas dėl sąlygų kalėjimuose, teisių į žemę, smurto prieš moteris.

Aborigenai, sudarantys maždaug 3 proc., gyventojų, kurių iš viso yra 24 mln., yra tarp blogiausias sąlygas turinčių australų.

Vasario mėnesį paskelbtoje metinėje vyriausybės ataskaitoje „Atskirties mažinimas“ sakoma, kad Australijai nesiseka gerinti aborigenų gyvenimo ir kad tikslai, tarp kurių yra vaikų mirštamumo mažinimas bei tikėtinos gyvenimo trukmės didinimas, nepasiekti.

Ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas taip pat pripažino, kad pažanga nepakankama, ir skyrė daugiau pinigų tyrimams ir politikos vertinimui.

JT specialioji įgaliotinė pareiškime nurodė, kad trūksta vyriausybės konsultacijų su aborigenų institucijomis, remiančiomis savo bendruomenes sveikatos apsaugos, aprūpinimo būstu, švietimo ir vaikų apsaugos srityse.

Pasak V.Tauli-Corpuz, aborigenams atstovaujanti institucija – Nacionalinis pirmųjų Australijos žmonių kongresas – yra ignoruojama vyriausybės.

„Nors Australija ėmėsi vykdyti daug politikos krypčių, kuriomis siekiama spręsti aborigenų ir Toreso sąsiaurio socioekonominius sunkumus, teisės į apsisprendimą ir teisės į visapusišką bei veiksmingą dalyvavimą negerbimas, kelia susirūpinimą, – sakė ji. – Bendras šių politikos krypčių poveikis prisidėjo prie nesėkmės siekiant tikslų sveikatos apsaugos, švietimo ir užimtumo srityse.“

Pasak V.Tauli-Corpuz, autochtonų organizacijos ir toliau nefinansuojamos arba gauna gerokai mažesnį finansavimą. Ji paragino Kanberą pasistengti labiau.

V.Tauli-Corpuz akcentavo augantį jaunimo savižudybių skaičių, taip pat pasmerkė didelį kalinamų aborigenų skaičių.

Aborigenai ir Toreso sąsiaurio saliečiai sudaro 27 proc. visų kalinių, nors jų bendroje Australijos populiacijoje yra vos 3 procentai.

„Įkalinimas yra nuosavybės teisių atėmimo, diskriminacijos ir traumos, kuriuos aborigenų ir Toreso sąsiaurio saliečių populiacijos kentė ištisas kartas, galutinis rezultatas“, – sakė JT pasiuntinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius