Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos: Mianmaro armija turi būti nušalinta nuo politikos

Įtakinga Mianmaro armija turėtų būti nušalinta nuo politikos, antradienį paskelbė Jungtinių Tautų tyrėjai, pateikę paskutinę demaskuojančios ataskaitos dalį, kurioje pakartojamas raginimas teisti šios šalies generolus už musulmonų rohinjų mažumos genocidą.
Mianmaro kariai
Mianmaro kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl brutalios karinės kampanijos pernai daugiau kaip 700 tūkst. rohinjų buvo priversti bėgti per sieną į Bangladešą.

JT 444 puslapių ataskaitoje raginama pakeisti kariuomenės vadovybę ir panaikinti armijos, kuri Mianmare vadinama „Tatmadaw“, įtaką šalies valdymui.

Mianmaro kariškiai dominuoja šioje budistinėje valstybėje; jie turi ketvirtadalį vietų parlamente ir kontroliuoja tris ministerijas.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad šalies civilinė vadovybė „turėtų toliau siekti „Tatmadaw“ nušalinimo nuo Mianmaro politinio gyvenimo“.

Itin detalioje JT analizėje, pagrįstoje pusantrų metų darbu ir daugiau kaip 850 nuodugnių interviu, tarptautinė bendrija raginama tirti Mianmaro ginkluotųjų pajėgų vadų, tarp jų ir vyriausiojo vado Mino Aungo Hlaingo, veiksmus dėl įtariamo genocido.

Mianmaro armija neigia beveik visus nusikaltimus ir tvirtina, kad minėta karinė kampanija buvo pateisinama, siekiant užgniaužti rohinjų sukilimą.

Tačiau JT ekspertai pažymėjo, kad kariškių taktika nuolat buvo labai neproporcinga realioms saugumo grėsmėms.

Tyrėjai sakė, kad „Tatmadaw“ turėtų būti restruktūrizuota, ir kad procesas turėtų prasidėti dabartinės vadovybės pakeitimu.

Mianmare karinės chuntos valdymas baigėsi tik po 2011-ųjų, o civilinės lyderės Aung San Suu Kyi demokratiškai išrinkta vyriausybė vis dar turi dalytis valdžia su generolais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aung San Suu Kyi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aung San Suu Kyi

Tai, kad generolai yra parlamente, reiškia, kad jie iš esmės gali vetuoti konstitucijos pakeitimus, o pereiti prie visiškos civilinės kontrolės būtų itin sunku.

Kontroliuodami Vidaus reikalų ministeriją, Sienų ministeriją ir Gynybos ministeriją, kariškiai turi veiksmų laisvę vykdyti saugumo operacijas beveik be jokios priežiūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius