Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos nepatvirtino Irano ryšio su Jemeno sukilėlių paleistomis raketomis

Jungtinių Tautų (JT) pareigūnai, ištyrę į Saudo Arabiją iš Jemeno paleistų raketų liekanas, nepatvirtino, kad jos pagamintos Irane, bet toliau analizuoja turimą informaciją, sakoma konfidencialioje ataskaitoje, pirmadienį gautoje naujienų agentūros AFP.
„Scud“ balistinės raketos
„Scud“ balistinės raketos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Saudo Arabija ir JAV kaltino Iraną tiekiant ginklus Jemeno šiitų sukilėliams husiams, lapkričio 4-ąją paleidusiems balistinę raketą, numuštą netoli Rijado tarptautinio oro uosto.

Ginkluotės tiekimas husiams pažeistų Jemenui paskelbtą JT ginklų embargą, taip pat Iranui taikomą draudimą pardavinėti ginklus.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė Saugumo Tarybai, kad liepos 22-ąją ir lapkričio 4-ąją paleistos raketos buvo panašaus skersmens kaip sovietų gamybos taktinės balistinės raketos „Scud“. Irano gaminamos raketos „Qiam 1“ yra „Scud“ modifikacija.

A.Guterresas nurodė, kad „šios raketos pasižymi struktūros ir gamybos panašumais, rodančiais jų bendrą kilmę“, sakoma ataskaitoje, penktadienį pateiktoje JT Saugumo Tarybai.

Jis perspėjo, kad JT pareeigūnai toliau „kruopščiai tikrina visą prieinamą informaciją ir medžiagą“, bet kol kas nepateikė jokių tvirtų išvadų.

JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley ragino tarptautinę bendriją imtis veiksmų prieš Iraną dėl raketų atakų iš Jemeno prieš Saudo Arabiją.

Atskira JT ekspertų grupė, praeitą mėnesį apsilankiusi Rijade ir apžiūrėjusi raketos liekanas, nustatė numanomą ryšį su Irano gynybos pramonės įmone „Shahid Bagheri Industrial Group“, įtrauktą į Jungtinių Tautų sankcijų sąrašą.

Ekspertai, atskaitingi sankcijų komitetui, rado detalę, pažymėtą logotipu, panašiu į naudojamą minėtos įmonės, įkurtos Irano aerokosminės pramonės organizacijos.

Savo pranešime A.Guterresas nurodė, kad pareigūnai matė tą logotipą, bet tebeanalizuoja informaciją.

JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley ragino tarptautinę bendriją imtis veiksmų prieš Iraną dėl raketų atakų iš Jemeno prieš Saudo Arabiją. Rijadas tuos raketų paleidimus laiko „tiesiogine agresija“. Iranas ne kartą neigė ginkluojantis husius.

Su šiais sukilėliais kovojanti Saudo Arabijos vadovaujama koalicija po raketos paleidimo Rijado link paskelbė Jemeno oro ir jūrų uostų bei sausumos sienų blokadą, argumentuodama, kad į Jemeną slapta gabenami ginklai.

JT pareigūnai, apsilankę Saudo Arabijoje, kad surinktų faktų, taip pat ištyrinėjo du Jemene rastus bepiločius orlaivius, bet nepatvirtino Rijado pareiškimo, kad šie aparatai pagaminti Irane.

A.Guterresas savo ataskaitoje taip pat paminėjo, jog Irano ginkluotųjų pajėgų aukšto rango vadas – generolas majoras Qasemas Soleimani – lankėsi Irake ir Sirijoje, ir tokiu būdu pažeidė jam taikomą draudimą išvykti iš šalies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius